[Ossm-members] Сподели знаење 31.01

Jordanka Petrushevska jocika at gmail.com
Thu Jan 29 10:28:54 UTC 2009


имам моментално обврски со факултетот, за викенд ќе продолжам со
инсталацијата и ќе пишам до каде заглавувам.

фала на деталните објаснувања.

Ј.

2009/1/29 Зоран Димовски <zoki.dimovski at gmail.com>

> On Wed, Jan 28, 2009 at 11:59 PM, Дамјан Георгиевски
> <penguinista at mail.net.mk> wrote:
> >>> gem install -v=2.1.2 rails
> >>
> >> ова јаде RAM ко лудо .. морав да ја рестартирам виртуелната машина со
> 512мб
> >> рам... сеа да видиме .. тоа му е едвај доста .. време е за уште некој GB
> >> рам изгледа :)
> >>
> >> уште чекам
> >
> > се откажав .. не знам колку RAM му треба на gem за да инсталира нешто али
> > изгледа многу (ruby fail)..
>
> Изгледа дека многу му е потребно. На машина со 1гига РАМ - gem при
> инсталација на rails и тие active* ми јадеше некаде околку 80% од
> меморијата.
>
>
> > како root (или sudo пред командиве):
> > # apt-get install rubygems subversion rake \
> >    libsqlite3-ruby1.8 libopenssl-ruby1.8
> > # gem install -v=2.1.2 rails
>
>
> На ArchLinux само се инсталира rubygems и subversion
> Пошто јас одев со MySql - libsqllite3-ruby не ми е потребно. rake го
> инсталирав преку gem.
> libopenssl-ruby не пости како пакет во репозиторито на arch па така
> претпоставив дека се ми е инсталирано.
>
>
> >
> > ( ќе ја користам sqlite опцијата, наједноставно не треба други сервиси да
> > подесувам)
> > $ cp config/database.yml.example config/database.yml
> > $ rake db:migrate RAILS_ENV="demo"
> > $ rake redmine:load_default_data RAILS_ENV="demo"
>
> Јас тогаш не завршив со инсталација на redmine и имав rails верзија 2.2.2.
> само да напоменам дека rake db:migrate ниту пак rake
> redmine:load_default_data нема да можат да се извршат додека не се
> инсталира 2.1.2 верзија на rails. Има тамо завистноти тие што се
> activesupport 2.1.2 и сите active*-2.1.2 така да заклучокот е МОРА да
> се инсталира 2.1.2 бидејќи во скриптите, со --trace на rake, се гледа
> дека бараат 2.1.2.
>
>
> > ова „demo" што се спомнува е уствари конфигурациски профил дефиниран во
> > config/database.yml .. тој користи sqlite, можеш да си дефинираш и било
> каков
> > друг.
>
> > $ ruby script/server -e demo
> > изгледа дека работи, се логирав итн.
> > по default слуша на порта 3000
>
> исто и кај мене работи без проблеми.
>
> Поздрав.
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20090129/b923d618/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list