[Ossm-members] jabber

Jordanka Petrushevska jocika at gmail.com
Fri Mar 20 14:42:33 UTC 2009


2009/3/20 Дамјан Георгиевски <penguinista at mail.net.mk>

> > имам прашање до членовите на листата. Со организацијата за која работам
> > мигрираме од еден веб сервер на друг (новиот е VPS). За интерна
> > комуникација користевме ирц сервер и канал (со наш домејн) на кој мораме
> да
> > сме уклучени за време на работното време, но сега на VPS-от не ни
> > дозволуваат да инсталираме ирц.
> >
> >
> > Читав малку околу џабер, ме интересираше дали некој од вас има искуство
> со
> > користење на џабер, (прочитав дека има опција да регистрираш свој
> > сервер/домејн), регистрација на свој домејн и  инсталација и
> конфигурација
> > на xmpp сервер?
>
> искуство има.
>
> OpenFire е добар производ, лесен за користење, фин web админ интерфејс.
> ejabberd е повеќе провајдерски производ, се смета за најскалабилен jabber
> сервер, ама тоа не ти треба.
>
> единствено ќе треба да видиш колку RAM имаш на VPS-от .. OpenFire е Java па
> може да троши многу рам.


хм, па немам многу рам, 512 мб

>
> Но и eJabber-ов за bagra.org/bagra.net.mk троши околу 90mb RSS во моментов
> -
> што и не е малку.
>
>
> Други опции ти се, хостиран xmpp кај google .. посебно ако веќе користите
> мејл
> од нив? Па и било кој друг xmpp сервер - зависи од reuirements.


да, мејлот ни е подесен на гугл. Ајде ќе ја разгледам и оваа опција.


фала,
Јорданка

>
>
>
> --
> дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
>
> Religion ends and philosophy begins,
> just as alchemy ends and chemistry begins
> and astrology ends, and astronomy begins.
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20090320/e77d4f98/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list