[2s.mk-friends] apache virtual hosts wordpress местење

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Mon Nov 2 09:34:53 UTC 2009


Изгледа просто и очигледно ама на мене ми
заврши работа (додуше за joomla-та ама исто е):

тоа што ти е направено за localhost (сетирања и тн.),
направи го истото и за 127.0.0.1.

Знам, треба да биде поставено по default, и треба да се
гледаат, ама .... За мене работеше, а беше последно
место каде што погледнав ;-) и каде што мислев да
погледнам. Пробај очигледни места. HTH

Поздрав
Ѕвонко

2009/11/1 Новица Наков <novica at bagra.org>:
>
> Порано знаев како се прави ова, додуше беше и наместено, ама изгледа апдејтите
> ги сјебале работите. Како и да е следново е ситуацијата:
>
> 1. имам инсталирано apache php php-apache mysql на arch linux. сѐ е
> стартувано.
>
> 2. на http://localhost го добивам вообичаениот welcome текст.
>
> 3. во DocumentRoot "/srv/http" имам phpinfo.php и тој се отвара на
> http://localhost/phpinfo.php
>
> 4. во httpd.conf имам Include conf/local.conf, во local.conf имам
>
> <VirtualHost *:80>
>    ServerName wp.com
>    DocumentRoot "/home/httpd/html/wordpress-2.8.5
> </VirtualHost>
>
> wp.com е додено во /etc/hosts.
>
> фолдерот од горе е во user.group http.http
>
> рестартирам апаче со овие подесувања. резултатите се:
>
> 5. (2) http://localhost функционира.
>
> 6. http://localhost/phpinfo.php дава 403. error log:
>  [client 127.0.0.1] client denied by server configuration:
> /home/httpd/html/wordpress-2.8.5/phpinfo.php
>
> 7. http://wp.com ми отвара дијалог за download.
>
> 8. http://wp.com/wp-admin/install.php е исто 403
> [client 127.0.0.1] client denied by server configuration:
> /home/httpd/html/wordpress-2.8.5/wp-admin/install.php
>
> сакам:
>
> 9. phpinfo.php да продолжи да се отвара на localhost
>
> 10. wp да не отвара download.
>
> 11. wp да не биде 403... т.е. да можам да го инсталирам.
>
> 12. нешто сродно со ова што не ми текнува сега.
>
> --
> Новица
>
> http://wiki.lugola.net/Вечна_TO-DO_листа
> http://wiki.lugola.net/Бонтон_за_ossm-members
> http://wiki.lugola.net/Важни_настани_за_слободниот_софтвер_во_Република_Македонија
> Важно: http://bugs.softver.org.mk/index.php?tasks=all&project=7 !
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 
-------------------------------------------------------------
DZvonko Nikolov

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com
__________________________________________________
Programming today is a race between software engineers
striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
the Universe trying to produce bigger and better idiots.
So far, the Universe is winning.

Rick Cook, The Wizardry Compiled
__________________________________________________


More information about the Ossm-members mailing list