[2s.mk-friends] ???????????

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Thu Nov 26 22:16:12 UTC 2009


Malku e off-topic, zadocneto ama e lesno i brzo.
So enkodingot problemot e resen. Resenieto e (2-3 min):

- export od phpmysql na bazite vo .sql fajl na diskot (40-50 KB)
- drop na bazite (moze i empty, isto e), samo da se prazni
- promeni sekade vo operations, char set, collation vo phpmysql od
latin1 vo utf8.
- .sql fajlot bidejki e text, moze da se otvori so bilo koj text editor
(notepad, metapad, ...., nikako word ili slicno)
- search/replace na latin1 so utf8 i na swedish so general.
- snimaj i import vo phpmysql na .sql fajlot od diskot.
- bidejki vo fajlot ima opisi na tabelite i polinjata, so nivnite tipovi,
moze da se smenat samo tie sto ti trebat i so promenetite tipovi
gi kreiras od novo (zatoa treba drop ili empty)
- raboti (mozno e navodnicite da pravat problem, ama izbrisi gi
i stavi gi povtorno, snimaj i ok se). prosto neli? i ocigledno.
sepak, sql e vo prasanje, a toj e obicen text.
Moze na nekoj da mu se najde i da mu spasi mnogu neprospieni
nokji i nervi.

Pozdrav


2009/11/12 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>:
> Благодарам на Илија, Владо, Дамјан, Милош и на сите кои
> дадоа свои совети и предлози. Проблемот е решен. Решението
> не е универзално, елегантно, програмерски, ами е пешки, ама
> проблемот е решен. Решението е вака:
>
> во PHPMyAdmin се става да биде default MySQL charset:  UTF-8 Unicode (utf8)
> и MySQL connection collation: utf8_general_ci. Потоа се тргнува база по база и
> рачно се менува секое поле од базите. Пешки. Знам, треба многу време, нерви,
> кафиња, ама е (некакво) чаре. Како и да е, благодарам на сите.
>
> Поздрав
> Ѕвонко
>
> 2009/11/10 Vlado Peshov <vlatkop at gmail.com>:
>> 2009/11/10 Ilija Iliev <strumjan at gmail.com>
>>>
>>> Е па сега или ќе одбираш табела по табела и рачно ќе им го менуваш тоа
>>> латин во утф8 или, ако си на почеток, ќе ја избришеш таа база и ќе креираш
>>> нова со нова инсталација, овојпат со вистинската колација.
>>>
>>
>> Не мора да ја брише, може да направи export (со помош на mysqldump) во фајл,
>> ќе ја избрише базата, ќе ја искреира како што треба, и ќе ги импортира
>> податоците од фајлот. Нормално дека оваа процедура тешко дека ќе ги оправи
>> веќе запишаните прашалници.
>>
>> Поздрав.
>>
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at lists.softver.org.mk
>> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>>
>>
>
>
>
> --
> -------------------------------------------------------------
> DZvonko Nikolov
>
> dzvonko at gmail.com
> dzvonko at yahoo.com
> __________________________________________________
> Programming today is a race between software engineers
> striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
> the Universe trying to produce bigger and better idiots.
> So far, the Universe is winning.
>
> Rick Cook, The Wizardry Compiled
> __________________________________________________
>-- 
-------------------------------------------------------------
DZvonko Nikolov

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com
__________________________________________________
Programming today is a race between software engineers
striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
the Universe trying to produce bigger and better idiots.
So far, the Universe is winning.

Rick Cook, The Wizardry Compiled
__________________________________________________


More information about the Ossm-members mailing list