[2s.mk-friends] ???????????

DZvonko Nikolov dzvonko at gmail.com
Thu Nov 12 22:36:34 UTC 2009


Благодарам на Илија, Владо, Дамјан, Милош и на сите кои
дадоа свои совети и предлози. Проблемот е решен. Решението
не е универзално, елегантно, програмерски, ами е пешки, ама
проблемот е решен. Решението е вака:

во PHPMyAdmin се става да биде default MySQL charset:  UTF-8 Unicode (utf8)
и MySQL connection collation: utf8_general_ci. Потоа се тргнува база по база и
рачно се менува секое поле од базите. Пешки. Знам, треба многу време, нерви,
кафиња, ама е (некакво) чаре. Како и да е, благодарам на сите.

Поздрав
Ѕвонко

2009/11/10 Vlado Peshov <vlatkop at gmail.com>:
> 2009/11/10 Ilija Iliev <strumjan at gmail.com>
>>
>> Е па сега или ќе одбираш табела по табела и рачно ќе им го менуваш тоа
>> латин во утф8 или, ако си на почеток, ќе ја избришеш таа база и ќе креираш
>> нова со нова инсталација, овојпат со вистинската колација.
>>
>
> Не мора да ја брише, може да направи export (со помош на mysqldump) во фајл,
> ќе ја избрише базата, ќе ја искреира како што треба, и ќе ги импортира
> податоците од фајлот. Нормално дека оваа процедура тешко дека ќе ги оправи
> веќе запишаните прашалници.
>
> Поздрав.
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>-- 
-------------------------------------------------------------
DZvonko Nikolov

dzvonko at gmail.com
dzvonko at yahoo.com
__________________________________________________
Programming today is a race between software engineers
striving to build bigger and better idiot-proof programs, and
the Universe trying to produce bigger and better idiots.
So far, the Universe is winning.

Rick Cook, The Wizardry Compiled
__________________________________________________


More information about the Ossm-members mailing list