[2s.mk-friends] идеја за надградба на firefox-и на училишни компјутери

Stojan Dimitrovski s.dimitrovski at gmail.com
Thu Dec 23 08:15:41 UTC 2010


> Стојанче, (може и други)
> дај да видиме Твое (Ваше) видување на поле на информатички програми во
> основно и средно образование, какви би требало да бидат:
> Досега 15+-години word, word, word (и слично)

15+-години Word, Word и Word е стварно гадно. Уствари и нема поента да
учиш одреден софтверски пакет, зошто тој секогаш ќе се менува/нема
секогаш да постои, затоа попаметно е да се учат битни концепти како
Desktop metaphor кои што даваат универзално знаење за речиси сите
софтверски пакети со кои може човекот да се сретне.

На пример, наместо да се учи како да се форматира параграф, може да се
учи како тој параграф може да биде форматиран. Особено оние
Ентер-параграфи (P. end.\n\nP. start) дека се погрешни и како тоа може
да се реши (значи before или after spacing).

> Нешто спомна американски.. таму се се тарифира по час, така да далелку сме ние од
> американски модел, многу далеку Другови и Другарице

Не станува збор за плаќањето во американскиот систем, станува збор за
методот на образување.


More information about the Ossm-members mailing list