[2s.mk-friends] идеја за надградба на firefox-и на училишни компјутери

Sasho Andrijeski andrijeski at gmail.com
Thu Dec 23 08:53:32 UTC 2010


Кои DNS-и се користат?

Извинете ако нешто пропуштив, навистина неможам да ја читам цела дискусија..

Прво нешто што ми паѓа на памет е редиректирање на друга локација на
facebook доменот преку dns-ите што се користат. Секако дека има лесни начини
за заобиколување на ова, ама лесно и елегантно решение е, и не бара многу
време/знаење за реализација.

2010/12/23 DZvonko Nikolov <dzvonko at gmail.com>

> Браво за „другови и другарице“, изразот не сум го слушнал долго
> време така да е освежително. Ситуацијата е од 1949 г. затоа што
> во умот сме уште таму. Календарски е едно, во свеста и умот е
> друго. Нејсе, пробав да ставам филтри за фејсбук (и друго) на
> рутерот во кабинетот по информатика. Филтрите работат, ама
> пристап пак има. Филтри има, ама како да нема. Стариот firmware
> прифаќаше филтри, новиот не. Новите надградби на рутерите се
> од МИО и на рутерите се ставени од нивните администратори.
> Чаре? Help?
>
> Поздрав
> Ѕвонко
>
> 2010/12/23 Aleksandar Josifoski <josifoski at gmail.com>:
> >
> >
> > 2010/12/22 Stojan Dimitrovski <s.dimitrovski at gmail.com>
> >>
> >> Па не баш. На пример еве основно нешто мене што ми се има случено.
> >> Имавме некоја дебата за секс во школо и требаше да најдеме одредени
> >> информации (од типот не-порно), но поради нели стравот на луѓето од
> >> тоа децата да не дознаат што е тоа секс, многу нормално беше забрането
> >> било какво пребарување со тој збор. Да не зборуваме за Википедија.
> >>
> >> А најголемата контрадикторност е тоа што Фејсбук можеш да отвориш,
> >> додека информации за комплетно нормална појава кај луѓето, која што се
> >> учи уште од 6то одделение е сосема забранета. Небаре е времето на
> >> инквизицијата, но без тие страшните колежи и палежи. Но сепак, ова не
> >> е дел од темата на нишкава.
> >>
> >>
> >
> > Ајаа, што е ова фрчат дебати/дискусии за сексуално образование (еве сега
> > гледам на канал 5 има дискусија).
> >
> > Стојанче, (може и други)
> > дај да видиме Твое (Ваше) видување на поле на информатички програми во
> > основно и средно образование, какви би требало да бидат:
> > Досега 15+-години word, word, word (и слично)
> >
> > И второ необавезно offtopic прашање, што е ова на клиника за гинекологија
> > бонуси за вработените скоро во висина на 13.та плата?
> >
> > Нешто спомна американски.. таму се се тарифира по час, така да далелку
> сме
> > ние од американски модел, многу далеку Другови и Другарице
> >
> > _______________________________________________
> > Ossm-members mailing list
> > Ossm-members at lists.softver.org.mk
> > http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> >
> >
>
>
>
> --
>
> -----------------------------------------------------------------------------------
> Regards
>
> DZvonko Nikolov
>
> dzvonko at gmail.com
> dzvonko at yahoo.com
>
> -----------------------------------------------------------------------------------
> The best things are simple,
> but finding these simple things is not simple.
>
> Simplicity carried to the extreme becomes elegance.
>
> -----------------------------------------------------------------------------------
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>-- 

*Sasho Andrijeski*
Independent Information Security Consultant

Please think of your environment and switch to electronic documents.
Printing e-mails is usually a *waste*.
This e-mail was scanned with Trend Micro InterScan™ Messaging Security

The information contained in this email and any attachments is confidential
and may be subject to copyright or other intellectual property protection.
If you are not the intended recipient, you are not authorized to use or
disclose this information, and we request that you notify us by reply mail
or telephone and delete the original message from your mail system.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20101223/27c13f4a/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list