[2s.mk-friends] Убунту помош,совети ?

Ilin Tatabitovski itatabitovski at gmail.com
Fri Nov 5 13:07:19 UTC 2010


2010/11/3 Martin <m.dimchevski at gmail.com>:
> Имам постара машина(амд 3000 2ghz,1.5гига рам,fx 5200,phoenix award bios
> 2003) и сакам да инсталирам Ubuntu 10.10 ама ми јавува некој ACPI проблем и
> ми се кочи компјутерот и морам рестарт (пробав со Live cd и инсталиран
> убунту и ми се кочи 20-30 sec после boot up).
> Е сеа со Ubuntu 8.04 не ми ги прави тие проблеми изгледа ACPI -то добро го
> детектира
> и live cd-то можам да го пуштам без ACPI=off (F6 menu пред да се бутира
> убунтуто),и си работам со live cd то најнормално(прочитав на некој форум
> после 8.04 направиле некои ACPI промени кај убунтуто,затоа се решив да
> пробам со 8.04 и се изненадив кога видов дека постарава верзија работи,btw
> 6.06(Drapper Drake)исто така ми задаваше проблеми со ACPI),ама барам помош
> бидејки 8.04 е малку застарена верзија и го сакам 10.10(башка многу убаво
> изгледа на око,а викаат и подобри перформанси вадело о.О)...и сакам да ве
> прашам ако нема некое чаре да го инсталирам убунту 10.10 со ACPI=off ,или да
> му направам disable na ACPI во Bios ot(сега незнам дали ке му штети тоа на
> компјутерот ,незнам дали е критична или потребна функција ?)...и што поточно
> прави ACPI?
> Ај ако знае некој нека пише, веке година дена се чудам како да инсталирам
> нова верзија на Убунту без ACPI да замара :-)
>

Подобри перформанси нема баш да приметиш. Можеш комотно да го користиш
8.04 додека не му заврши поддршката за 6 месеци (04/2011), можеби
после тоа и нов компјутер ќе имаш :), а можеби и во 11.04 ќе е тоа
поправено. За постарите верзии на софтверот можеш да ги ажурираш со
додавање на нови репозиторија (PPA).

Не разбрав баш дали со LiveCD 10.10 ти работи или не?

> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
>-- 
My lifestream :: http://friendfeed.com/itatabitovski


More information about the Ossm-members mailing list