[2s.mk-friends] LED Cube

Aleks aleks at slobodensoftver.org.mk
Fri Apr 8 14:39:32 UTC 2011


Update :

LED диодите успешно стасаа во КИКА. Сега што следува е следното (ова е 
некоја нацрт-шема како ќе се одвиваат работите понатаму на проектот)  :

- Изработка на самата коцка
-- Изработка на подлога за лемење на диодите - дводимензионална матрица 
на парче од иверка или некој друг материјал
-- Тестирање на диодите за еднавост во светењето (нема сите од 1000 што 
ги зедовме да светат исто, мора да се тестира)
-- Лемење на диодите во спратови и повторно тестирање
-- Составување на спратовите во тродимензионална матрица - коцка
-- Изработка на подлогата на матрицата (иверка или друг материјал)

- Изработка на мултиплексорската плочка за мултиплексирање на сигналите 
од контролната плочка
-- Тестирање на излезните отпорници за најдобар однос сјај/струја на диодите
-- Распоредување и лемење на самите компоненти на плочките (ќе користиме 
растер - прото плочки)
-- Распоредување и лемење на конекторите за комуникација со диодите како 
и со контролната плочкa

- Изработка на контролната плочка - микроконтролерот и периферија
-- Одбирање на соодветен микроконтролер
-- Распоредување и лемење на самите компоненти + конектори

- Изработка на софтверот за микроконтролерот
-- Изработка на алгоритамот како и самата функционалност на 
микроконтролерот (дали ќе ги пренесува само информациите од PC-то или 
пак ќе врши некои *паметни* одлуки како и процесирање на податоците)
-- Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот

- Изработка на софтверот за PC
-- Наоѓање на лесен начин на цртање/анимирање/прикажување на креациите 
на коцката, ова може да го правиме со веќепостоечките софтвери за 3Д 
моделирање или пак ние да си направиме наш.
-- Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот

- Putting it all together
-- Изработка на кукиште од проѕирен материјал (плексиглас ?)

- ?????

- PROFIT

Доколку некој би имал идеја за горенаведените точки или би сакал да 
помогне во реализирањето на некоја од задачите слободно нека се пријави 
тука на листата.

ПС : Денеска ги додадов e-mail сандачињата на луѓето кои што беа 
присутни на НСНД Штип во листата, добар почеток за нив за тоа како да ја 
користат листата може да најдат на нашата вики страница, 
http://wiki.spodeli.org/Бонтон_за_ossm-members

-- 
Aleksandar (Aleks) Lazarov
- Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal Processing
- Member of the Free Software Macedonia Organization
- Ham Radio operator (Z32AL)
- GNU/Linux user.
More information about the Ossm-members mailing list