[2s.mk-friends] LED Cube

Mite Mitreski mitemitreski at gmail.com
Fri Apr 8 14:40:21 UTC 2011


Јас ќе помогнам што можам и што ќе треба, за софтверот повеќе.

Поздрав

Mite Mitreski


Java User Group Macedonia (JUGMK)
http://jug.mk | mite.mitreski at jug.mk | +38975236045
www.twitter.com/mitemitreski
http://twitter.com/javausergroupmk


2011/4/8 Aleks <aleks at slobodensoftver.org.mk>

> Update :
>
> LED диодите успешно стасаа во КИКА. Сега што следува е следното (ова е
> некоја нацрт-шема како ќе се одвиваат работите понатаму на проектот)  :
>
> - Изработка на самата коцка
> -- Изработка на подлога за лемење на диодите - дводимензионална матрица на
> парче од иверка или некој друг материјал
> -- Тестирање на диодите за еднавост во светењето (нема сите од 1000 што ги
> зедовме да светат исто, мора да се тестира)
> -- Лемење на диодите во спратови и повторно тестирање
> -- Составување на спратовите во тродимензионална матрица - коцка
> -- Изработка на подлогата на матрицата (иверка или друг материјал)
>
> - Изработка на мултиплексорската плочка за мултиплексирање на сигналите од
> контролната плочка
> -- Тестирање на излезните отпорници за најдобар однос сјај/струја на
> диодите
> -- Распоредување и лемење на самите компоненти на плочките (ќе користиме
> растер - прото плочки)
> -- Распоредување и лемење на конекторите за комуникација со диодите како и
> со контролната плочкa
>
> - Изработка на контролната плочка - микроконтролерот и периферија
> -- Одбирање на соодветен микроконтролер
> -- Распоредување и лемење на самите компоненти + конектори
>
> - Изработка на софтверот за микроконтролерот
> -- Изработка на алгоритамот како и самата функционалност на
> микроконтролерот (дали ќе ги пренесува само информациите од PC-то или пак ќе
> врши некои *паметни* одлуки како и процесирање на податоците)
> -- Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
>
> - Изработка на софтверот за PC
> -- Наоѓање на лесен начин на цртање/анимирање/прикажување на креациите на
> коцката, ова може да го правиме со веќепостоечките софтвери за 3Д моделирање
> или пак ние да си направиме наш.
> -- Пишување, тестирање и дебагирање на софтверот
>
> - Putting it all together
> -- Изработка на кукиште од проѕирен материјал (плексиглас ?)
>
> - ?????
>
> - PROFIT
>
> Доколку некој би имал идеја за горенаведените точки или би сакал да помогне
> во реализирањето на некоја од задачите слободно нека се пријави тука на
> листата.
>
> ПС : Денеска ги додадов e-mail сандачињата на луѓето кои што беа присутни
> на НСНД Штип во листата, добар почеток за нив за тоа како да ја користат
> листата може да најдат на нашата вики страница,
> http://wiki.spodeli.org/Бонтон_за_ossm-members
>
>
> --
> Aleksandar (Aleks) Lazarov
> - Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information
> Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal
> Processing
> - Member of the Free Software Macedonia Organization
> - Ham Radio operator (Z32AL)
> - GNU/Linux user.
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20110408/5eb7c5d2/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list