[2s.mk-friends] Ossm-members Digest, Vol 89, Issue 4

Dalibor Sojic dalibor.sojic at gmail.com
Thu Feb 3 15:29:46 UTC 2011


НСНД - Куманово

Се молат организаторите да ме контактираат за НСНД Куманово, да видиме каква помош може да пружам?

-- 
Dalibor Sojic
Sent with Sparrow
On Thursday, February 3, 2011 at 3:44 PM, ossm-members-request at lists.softver.org.mk wrote: 
> Send Ossm-members mailing list submissions to
> ossm-members at lists.softver.org.mk
> 
> To subscribe or unsubscribe via the World Wide Web, visit
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> or, via email, send a message with subject or body 'help' to
> ossm-members-request at lists.softver.org.mk
> 
> You can reach the person managing the list at
> ossm-members-owner at lists.softver.org.mk
> 
> When replying, please edit your Subject line so it is more specific
> than "Re: Contents of Ossm-members digest..."
> 
> 
> Today's Topics:
> 
>  1. Re: LED Cube (Aleksandar Nikov)
>  2. Re: LED Cube (Vladislav Bidikov)
>  3. Re: LED Cube (Arangel Angov)
>  4. Re: НСНД Штип 2011 (Aleks)
>  5. Re: Wiki (Damjan Georgievski)
>  6. Re: НСНД Штип 2011 (Damjan Georgievski)
>  7. wiki.lugola.net <-> wiki.spodeli.org (Aleksandar D. Balalovski)
>  8. Re: НСНД Штип 2011 (Damjan Georgievski)
>  9. Re: wiki.lugola.net <-> wiki.spodeli.org (Damjan Georgievski)
> 
> 
> ----------------------------------------------------------------------
> 
> Message: 1
> Date: Thu, 03 Feb 2011 12:57:08 +0100
> From: Aleksandar Nikov <aleksandar at nikov.mk>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] LED Cube
> To: "2с.мк" <ossm-members at lists.softver.org.mk>
> Message-ID: <4D4A9814.6000403 at nikov.mk>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
> 
> 
> > Оние кои што доаѓаат знаат, оние кои што не, незнаат. Одлучивме да 
> > правиме LED Cube. Повеќе на 
> > http://wiki.lugola.net/Хаклаб/Проекти/LED_Cube
> > 
> > Секој што мисли дека може да помогне со средства/хардвер/време(за 
> > составува) нека каже :)
> Ne go ostavam thread-ov da zgasne. ;)
> 
> 
> 1. Sho treba od sredstva/hardver vo momentov? (vreme imam mnogu malku).
> 2. Dali najdovte diodi?
> 3. Koj softver go koristite za dizajn na shtampani plochki? Jas go 
> koristam PCB.
> 4. AVR Prog2 programatorot kje go donesam na nekoja naredna sredba.
> 5. Ne znam kade treba da dojdam, ama kje se organiziram so nekoj. 
> (Chombe?). Btw, dali denes se sobirate?
> 
> Pozdrav,
> Anikov
> 
> 
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 2
> Date: Thu, 03 Feb 2011 13:03:24 +0100
> From: Vladislav Bidikov <bidikovi at unet.com.mk>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] LED Cube
> To: "2с.мк" <ossm-members at lists.softver.org.mk>
> Message-ID: <4D4A998C.6 at unet.com.mk>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
> 
> Aleksandar Nikov wrote:
> 
> > Ne go ostavam thread-ov da zgasne. ;)
> > 
> > 
> > 1. Sho treba od sredstva/hardver vo momentov? (vreme imam mnogu malku).
> Kolku sto znam falat diodite za koi imame solucija (vidi odgovor na 2) i
> vreme i zifci ova se da se izlemi ... drugite periferni komponenti se
> veke tuka - sepak Aleks ke go ostavam da objasni ... i neznam plockite
> so kaj se ...
> 
> > 2. Dali najdovte diodi?
> Da cekame da pomine kineska nova godian za da naracame ...
> 
> > 3. Koj softver go koristite za dizajn na shtampani plochki? Jas go
> > koristam PCB.
> Aleks ...
> > 4. AVR Prog2 programatorot kje go donesam na nekoja naredna sredba.
> Odlicno ke moze da pravime sporedbena anatomija na toa sto nie go
> napravivem vo Sabotata ...
> 
> > 5. Ne znam kade treba da dojdam, ama kje se organiziram so nekoj.
> > (Chombe?). Btw, dali denes se sobirate?
> 
> Se sobirame i deneska cetvrtok - lokacijata e geo istitut, ulickata levo
> koga od ljuc ides prema kisela voda pred samite semafori ( posle
> raskrznica za mvr i toa markingot na makedonski zelelznici mislam) ...
> 
> > 
> > Pozdrav,
> > Anikov
> 
> Pozdrav,
> 
> V.B
> 
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 3
> Date: Thu, 3 Feb 2011 13:05:15 +0100
> From: Arangel Angov <ufo at linux.net.mk>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] LED Cube
> To: 2с.мк <ossm-members at lists.softver.org.mk>
> Message-ID:
> <AANLkTinZiwXrUA_w8PaC7H-EGqhhgwa_Yih4K1WDxAtG at mail.gmail.com>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
> 
> 2011/2/3 Vladislav Bidikov <bidikovi at unet.com.mk>:
> > Se sobirame i deneska cetvrtok - lokacijata e geo istitut, ulickata levo
> > koga od ljuc ides prema kisela voda pred samite semafori ( posle
> > raskrznica za mvr i toa markingot na makedonski zelelznici mislam) ...
> 
> Еве и мапа:
> 
> http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&t=h&hl=en&msa=0&msid=211641418710403890226.00045caee6af59dfd8517&ll=41.988416,21.431478&spn=0.003162,0.004812&z=18
> -- 
> Арангел
> xmpp/mail:
> ufo ет linux.net.mk
> 
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 4
> Date: Thu, 03 Feb 2011 14:14:49 +0000
> From: Aleks <aleks at slobodensoftver.org.mk>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] НСНД Штип 2011
> To: "2с.мк" <ossm-members at lists.softver.org.mk>
> Message-ID: <4D4AB859.3070204 at slobodensoftver.org.mk>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
> 
> On 02/02/2011 07:19 PM, Dragan Gorgiev wrote:
> > Што се планира за активности во „НСНД“ и каков простор е потребен?
> > 
> > Поздрав,
> > Драган Ѓоргиев
> > Национална Установа Библиотека „Гоце Делчев“-Штип
> 
> Здраво, општо актиностите ќе бидат од полето на слободниот софтвер и 
> слободната култура.
> 
> Се планираат презентации околу слободен софтер македонија, ГНУ/Линукс, 
> презентации околу македонскиот хаклаб КИКА, околу отворената-развојна 
> платформа Arduino.
> 
> Самиот настан ќе биде организиран во стилот на антиконференција и 
> точните презентации и работилници ќе се состават на лице место и ќе 
> бидат организирани во стилот „Сакам да кажам - сакам да слушам“.
> 
> Доколку те интересира, би можел да ја погледнеш темата на оваа листа 
> каде што се подготвуваше настанот лани.
> 
> 
> Околу просторијата, би ни требала просторија за 20-30тина луѓе како и 
> инвертар (столчиња и клупи/маси) каде што би можеле да го одржиме 
> настанот. Прожектор си носиме наш.
> 
> -- 
> Aleksandar (Aleks) Lazarov
> - Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information 
> Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal 
> Processing
> - Member of the Free Software Macedonia Organization
> - Ham Radio operator (Z32AL)
> - GNU/Linux user.
> 
> 
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 5
> Date: Thu, 03 Feb 2011 14:23:01 +0100
> From: Damjan Georgievski <penguinista at mail.net.mk>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] Wiki
> To: ossm-members at lists.softver.org.mk
> Message-ID: <4D4AAC35.2050406 at mail.net.mk>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
> 
> > > Wiki-то оригинално хостирано на http://wiki.lugola.net e префрлено на
> > > најнова верзија на mediawiki и се наоѓа на http://wiki.spodeli.org.
> > > Сите содржини се мигрирани успешно. Доколку сакате да придонесувате на
> > > новото wiki ќе мора да си регистрирате корисник.
> > 
> > Ако не се пренесени сите корисници и нивните истории, баш и не се сите
> > содржини успешно мигрирани. Кој ја правеше миграцијата?
> 
> не се пренесени user-ите, пошто старата база беше сјебана beyond repair.
> направен е export на содржината, со се нејзината историја.
> 
> user-ите ќе си ги направите повторно, не е некој rocket-science тоа.
> 
> 
> -- 
> дамјан
> 
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 6
> Date: Thu, 03 Feb 2011 14:29:22 +0100
> From: Damjan Georgievski <penguinista at mail.net.mk>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] НСНД Штип 2011
> To: ossm-members at lists.softver.org.mk
> Message-ID: <4D4AADB2.4040506 at mail.net.mk>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
> 
> > > Што се планира за активности во „НСНД“ и каков простор е потребен?
> 
> 
> > Здраво, општо актиностите ќе бидат од полето на слободниот софтвер и
> > слободната култура.
> 
> Драган, ако има било што ти би сакал да видиш, слободно пиши тука или на 
> wiki*
> 
> Ова важи и за сите други.
> 
> 
> 
> 
> *
> http://wiki.spodeli.org/NSND/2011/Куманово или
> http://wiki.spodeli.org/NSND/2011/Штип кога ќе го направат
> 
> -- 
> дамјан
> 
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 7
> Date: Thu, 3 Feb 2011 14:50:41 +0100
> From: "Aleksandar D. Balalovski" <abalalovski at gmail.com>
> Subject: [2s.mk-friends] wiki.lugola.net <-> wiki.spodeli.org
> To: 2с.мк <ossm-members at lists.softver.org.mk>
> Message-ID:
> <AANLkTi=9h6XgHCfhY2L=HSkCeare1o=zGGAJMejHUO+D at mail.gmail.com>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
> 
> Околу www.lugola.net: неколку работи, да констатирам и разјаснам:
> 
> * пред некое време одлучено е од членовите на Кика да се форкува
> wiki.lugola.net кон wiki.spodeli.org сѐ со цел централизација на
> ресурсите во однос на сите активности кои како организација и Хаклаб
> ги има(ат)ме последно време.
> 
> * со оглед на тоа што Lugola.net како домен последно време не е
> активен, од добро познати причини (и секој кој ќе трола по тоа прашање
> му посакувам бед-сектори на дискот кај шо му е сорсот), сметам дека
> Викито како ресурс кој останал од Лугола е многу важно да се одржи
> поради одржување на legacy и почит кон она шо Лугола го правела во
> минатото и придонела за слободниот софтвер во земјава.
> 
> * содржината не е воопшто прашање на дискусија (иако од GNU FDL во
> мигрирањето на wiki.spodeli.org сте ја ставиле Public Domain - што не
> е во ред), задржете се на доменот. Мене лично ми смета да лугола.нет
> се стави како алиас на сподели.орг, обратно може; во секој случај
> одлуката е на тој шо ги контролира овие работи, меѓутоа јас како админ
> и главен креатор на најголем дел од содржините на Вики за слободен
> софтвер, не би сакал споменикот на ЛУГ-от од Битола (Викито), да
> премине во алиас на spodeli.org. Не, овој домен е исто толку важен
> колку и лугола.нет, меѓутоа не е приоритетен во однос на ништо.
> 
> * доменот lugola.net го користат уште 2-3ца активни јузери како мејл
> домен (gemidjy at lugola.net и сл..);
> 
> * во случај да wiki.lugola.net „згасне“, тогаш не намеравам да го
> држам доменот само за тие 2-3 мејл адреси и за главниот www.lugola.net
> (кој не е обновен од 5г. на групата).
> 
> * според мене треба да се остави вики.лугола.нет пошто то е нешто на
> кое некој работел и кое сега стои како обележје на то шо сме го праеле
> во минатото; Исто како шо не го линкаме linux.net.mk со некој друг
> домен;
> 
> Би сакал само да потенцирам дека се осеќам како дел од заедницата и
> Хаклабот и сметам дека вакви прашања треба да се решаваат во
> корелација со мислењата на поединци од заедницата, без разлика дали се
> присутни во Хаклаб или не, имаме електронски медиуми за комуницирање.
> 
> Со оглед на тоа шо веќе постои отворен баг за ова на тракерот, можда
> не е битна било каква понатамошна дискусија (се надевам сите сте
> запознати со ситуацијата и сте дискутирале и кажале вашето мислење),
> ова само ве осврнувам на тоа што ќе се случува со www.lugola.net
> 
> Поздрав.
> Александар
> 
> 
> -- 
> http://blog.gemidjy.me || http://wiki.lugola.net
> Member of Lugola, 2s.mk, FSF (no.6023),
> GnuPG: 754AC43D,
> 
> I'm an FSF member -- Help us support software freedom!
> http://www.fsf.org/jf?referrer=6023
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 8
> Date: Thu, 03 Feb 2011 15:12:19 +0100
> From: Damjan Georgievski <penguinista at mail.net.mk>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] НСНД Штип 2011
> To: ossm-members at lists.softver.org.mk
> Message-ID: <4D4AB7C3.1090904 at mail.net.mk>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
> 
> > > > Што се планира за активности во „НСНД“ и каков простор е потребен?
> > 
> > > Здраво, општо актиностите ќе бидат од полето на слободниот софтвер и
> > > слободната култура.
> > 
> > Драган, ако има било што ти би сакал да видиш, слободно пиши тука или на
> > wiki*
> > 
> > Ова важи и за сите други.
> > 
> > *
> > http://wiki.spodeli.org/NSND/2011/Куманово или
> > http://wiki.spodeli.org/NSND/2011/Штип кога ќе го направат
> 
> Дополнително, овде има и листа „Предлог програма за СподелиЗнаење“[1] во 
> која разни луѓе запишале свои интереси и предлози, па може и од таму да 
> се земат идеи за теми.
> 
> 
> 
> [1]
> http://wiki.spodeli.org/Предлог_програма_за_СподелиЗнаење
> 
> -- 
> дамјан
> 
> 
> ------------------------------
> 
> Message: 9
> Date: Thu, 03 Feb 2011 15:51:37 +0100
> From: Damjan Georgievski <penguinista at mail.net.mk>
> Subject: Re: [2s.mk-friends] wiki.lugola.net <-> wiki.spodeli.org
> To: ossm-members at lists.softver.org.mk
> Message-ID: <4D4AC0F9.4050406 at mail.net.mk>
> Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
> 
> > * пред некое време одлучено е од членовите на Кика да се форкува
> > wiki.lugola.net кон wiki.spodeli.org сѐ со цел централизација на
> > ресурсите во однос на сите активности кои како организација и Хаклаб
> > ги има(ат)ме последно време.
> 
> 
> Да појаснам за wiki.spodeli.org,
> во последниве 2 години, wiki-то се користи претежно од луѓе и за настани 
> кои не се оригинално дел од Лугола.. и како такво доби поширокo значење.
> 
> Од таму и идејата да се ребрендира како wiki.spodeli.org - кај што 
> Сподели е поширока иницијатива за создавање на online и offline (meat 
> world) содржини поврзани со слободниот софтвер и култура, хакерскиот дух 
> и се што иде со тоа. Под оваа иницијатива се вклучени и активностите во 
> хаклаб, активностите како НСНД низ државата и сл.
> Затоа и блогот ќе мигрира на blog.spodeli.org, затоа и постои 
> bugs.spodeli.org итн.
> 
> 
> Пошто оригиналното wiki.lugola.net не се одржуваше, беше на стара 
> верзија на mediawiki и беше со прилично сјебана база, и беше крајно 
> време да се update-ира ... таа шанса ја искористивме да го направиме и 
> rebranding-от.
> 
> Можам да сфатам дека не ти е мило нешто што било брендирано како lugola 
> да згасне, но треба да бидеш свесен и за новите околности.
> 
> 
> 
> Било као и да е, во моментов има 3 опции:
> 
> 1. wiki.lugola.net и wiki.spodeli.org да бидат alias-и на истата 
> mediawiki инстанца, па секој да користи што му е по воља (содржината, 
> корисниците ќе бидат истите).
> 
> 2. wiki.lugola.net да се подеси да редиректира на wiki.spodeli.org за да 
> се афирмира новиот brand (ова мене повеќе ми се допаѓа).
> 
> 3. wiki.lugola.net и wiki.spodeli.org да продолжат да работат одвоено 
> (fork, како во моментов) со тоа што содржината со тек на време ќе 
> дивергира, а и ми се чини wiki.lugola.net нема да има кој да го одржува.
> 
> Така да Лугола кажете, what's it gonna be?
> 
> 
> > * содржината не е воопшто прашање на дискусија (иако од GNU FDL во
> > мигрирањето на wiki.spodeli.org сте ја ставиле Public Domain - што не
> > е во ред),
> 
> ова е грешка настаната при тестирање на новата инсталација и треба да се 
> поправи. @Arangel, во конфиг фајлот смени за licensing (кај ли се мењаше).
> 
> 
> > Би сакал само да потенцирам дека се осеќам како дел од заедницата и
> > Хаклабот и сметам дека вакви прашања треба да се решаваат во
> > корелација со мислењата на поединци од заедницата, без разлика дали се
> > присутни во Хаклаб или не, имаме електронски медиуми за комуницирање.
> 
> се согласувам, но муабетот за инфраструктурите беше најавуван подолго 
> време и мораше да се случи во реален простор, па повеќето работи се 
> договорија на еден состанок во хаклаб пред некои 6 месеци. По тоа, имаше 
> уште многу дискусии на irc (irc://chat.freenode.net/#lugola) и во разни 
> bug-ови (http://bugs.spodeli.org) кои беа креирани по состанокот.
> 
> 
> 
> -- 
> дамјан
> 
> 
> ------------------------------
> 
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members
> 
> 
> End of Ossm-members Digest, Vol 89, Issue 4
> *******************************************
> 
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20110203/c85a6c81/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list