[2s.mk-friends] LED Cube

Aleks aleks at slobodensoftver.org.mk
Fri Jan 14 19:37:55 UTC 2011


УСБ Микроконтролери веќе имаме - AtMega32u2, ги зедовме од Берлин нели. 
Околу буџетот, во право си дека 100Е се можеби многу, диодите ќе бидат 
3мм, но треба да се дифузирани. Незнам дали има такви по нашите локални 
продавници. Најдов на ebay повеќе продавачи кои што продаваат 1000 
комада по некои 60тина долари.

Плочките јас веќе ги нарачав од ebay. Другото (логиката) може да се зема 
од Битола или пак од некое друго место.

On 01/14/2011 05:18 PM, Jovan Kostovski wrote:
> 2011/1/14 Aleks<aleks at slobodensoftver.org.mk>:
>> Буџетот би се дефинирал тогаш когаш ќе најдеме цени за компонентите од каде
>> што сакаме да ги земеме. Логиката може да се набави и од македонија,
>> проблемот би останал за 512-те (+50) дифузирани лед диоди. Сѐ на се се
>> надевам дека буџетот нема да надмаши 100 (и нешто) евра.
> не се многу 100 евра?
> зависи колкави ледици ќе се купат ( 3mm, 5mm, 10mm) ама не би требало
> да е повеќе
> од 5 денари по парче, баферите негде 2-30 денари парче, отпорниците 1-2 денар,
> витропластот за плочката 2-300 денари, незнам само колку е микроконтролерот...
>
> Идеја: Програмот за ардуиното/контролерот да се направи да може да
> исчита некаква датотека
> во која ќе бидат издефинирани формите кои ќе исцртуваат. Исто така да
> се направи и програм
> за PC, мултиплатформски (ГНУ/Линукс, Њиндоњс...) на кој графички со
> кликање врз некаква коцка
> 8х8х8 би се дефинирале формите и би се генерирала претходно спомнатата
> датотека. Датотеката
> во себе ќе содржи конфигурација за секој фрејм посебно - 8 интеџери во
> редица (еден ред еден фрејм)
> кои ќе кажуваат во кој ред кои ледици ќе светат. Другата позезната
> варијанта е да се импортираат
> датотеки од некој програм за 3D :)
>
> ПОЗДРАВ, Чомбе
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/mailman/listinfo/ossm-members


-- 
Aleksandar (Aleks) Lazarov
- Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal Processing
- Member of the Free Software Macedonia Organization
- Ham Radio operator (Z32AL)
- GNU/Linux user.
More information about the Ossm-members mailing list