[2s.mk-friends] Сабота 25.06.2011

Aleks aleks at slobodensoftver.org.mk
Sat Jun 25 21:49:02 UTC 2011


Сума сумариум :

Од еден тон кукишта тотално оспособивме 4 машини, вклучувајќи ги и 3-те 
што веќе работат во КИКА, имаме 7 машини во супер состојба што работат. 
Овие 4-те треба да се осбособат софтверски, некој треба да се нафати 
оваа недела да го среди тоа.

Принтерот има некој проблем (хардверски), веројатно ласерската глава или 
барабанот не вртат т.е. глават. Доколку имам време во текот на оваа 
недела ќе се нафатам (еден цел ден ќе одземи тоа), да го растурам и да 
пробам да го оспособам.

Имаме еден тон кукишта што се празни (само железото), треба да видеме 
што ќе правиме и со нив. Истотака имаме едно 5-6 кукишта кои немаат рам 
мемории и хард дискови.

Истотака овде ќе најавам дека оваа среда на сис-админ деј, ќе правиме 
надоградба на Debilan рутерот со нови 2 хард дискови од 120 гб кои ќе ги 
врзиме во RAID 1.

Остана еден куп хардвер, CD-ROM-и, напојувања, рам модули, процесори, 
картици кои ги класифициравме соодветно. И имаме 2 полни кутии со 
матични и хардвер кој што не работи. Овој хардвер може да го искористиме 
за да направиме патека од влезната врата (по ѕидот) до кика, во стил на 
„Follow the path NEO“.

Ајт.

-- 
Aleksandar (Aleks) Lazarov
- Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal Processing
- Member of the Free Software Macedonia Organization
- Ham Radio operator (Z32AL)
- GNU/Linux user.
More information about the Ossm-members mailing list