[2s.mk-friends] КИКА простор

Aleks aleks at slobodensoftver.org.mk
Mon Mar 7 16:15:03 UTC 2011


On 03/07/2011 02:53 PM, Arangel Angov wrote:
> За тие што не се во тек: Имавме проблеми со струјата во просторијата
> што ја користиме досега и затоа КИКА моментално е on hold.
>
> Денес бевме со Стама во Геоинститут и нивниот предлог е следниов:
>
> Да ни пуштат продолжен кабел од доле од кај нив од просторијата што е
> веднаш под КИКА. Значи би требало да се избуши дупка со хилта (можам
> да најдам јас а има и Бидиков) и да се земе кабелот од доле. Струјата
> е индустриска не знаеме точно колку би требало да плаќаме по киловат,
> ако знае некој нека пише. Нивниот предлог е да го запишуваат саатот
> доле кај нив кога доаѓаат на сабајле и кога си одат попладне и секој
> месец да им плаќаме колку имаме истрошено. Пошто само ние ќе трошиме
> струја попладне, навечер и во викенди ќе знаеме колку имаме истрошено.
>
> Е сеа, зборевме со Стама околу оваа опција и мое лично мислење е дека
> како привремено решение ова може да се изведе. Зборев и со Бидиков кој
> што потврди дека можеме преку еден продолжен кабел да напраиме да
> имаме светло и струја за компјутерите без проблеми (*без да загине
> некој од струен удар*).
>
> Ако се сложиме дека сакаме да останеме таму и да одиме со оваа опција,
> покрај киријата ќе треба да плаќаме и струја.
>
> Ја мислам дека ако се сложиме да останеме дека тоа треба да биде
> привремено а паралелно да бркаме за нова просторија, дали сами дали со
> некои други организации, дали да се обратиме до некоја институција,
> сеедно. Ги прашавме дали знаат кој е статусот на Геоинституот и дали
> може да се деси утре да ја рушат зградата и ни одговирија дека немало
> шанси да се деси тоа у наредните две години и да не сме се секирале за
> тоа.
>
> Како и да е јас предлагам да го напраиме овој грд хак за привремено,
> за да не трпат настаните што ги организираме во КИКА секоја недела и
> паралелно со тоа поинтезивно да работиме на наоѓање на нова
> просторија.
>
> Тоа е тоа, прашања, идеи, коментари.. fire away.

Предлог околу струјата (доколку се одлучи да се останува во 
геоинститутот), да си поставиме наш саат (може и долу кај нив) за да 
може тој саат да го читаме.

Јас сум големо +1 за тоа да се бара (во најбрзо можно време и да се 
најде) друга просторија која ќе е по-сигурна од сегашната.

Е сега, еве нешто ново.

ЦК била изнајмена од младинската организација Креактив. Еден нивен член 
ми е колега на факс, и заедно мислиме дека ќе има желба за разговор за 
соработка околу просторија. Колегата мој ќе прави муабет со одговорните 
од неговата организација и овие денови ќе знам што-како (доколку 
некако). Ќе гледам да договорам средба со некој од нив па да видеме што 
може да се направи.

-- 
Aleksandar (Aleks) Lazarov
- Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal Processing
- Member of the Free Software Macedonia Organization
- Ham Radio operator (Z32AL)
- GNU/Linux user.
More information about the Ossm-members mailing list