[2s.mk-friends] Анализа на мејлинг листата

Blagoj Petrushev b.petrushev at gmail.com
Thu Jun 28 15:30:13 UTC 2012


Здраво,

Еве некои резултати од анализата.
Целата работа запна кај визуализација, па ако некој сака графици да
направи би било супер.
Сите фајлови се со отворен пристап на дропбокс, во csv формат со | делимитер.

1. Листа на корисници
   http://dl.dropbox.com/u/15492654/2cmk/last_user_msg.csv
  - колони:
    целосно име (последно користено)
    email (последен користен)
    број на пораки
    број на дискусии
    време на последна порака
    наслов на дискусија на последната порака
  листата е подредена по број на пратени пораки, опаѓачки. Направено
е кластерирање на имиња и email адреси за одредување на поединечен
корисник (можно е да има некаде два кластери за еден реален корисник).

2. Email домени по месец
   http://dl.dropbox.com/u/15492654/2cmk/domain_time.csv
 - колони:
   домен
   година
   месец
   број на адреси од тој домен

3. Нови регистрации по месец
   http://dl.dropbox.com/u/15492654/2cmk/reg_month.csv
 - колони:
   година
   месец
   број на нови корисници

  Нов корисник се регистрира во статистикава откако ќе ја прати првата порака.

4. Активни корисници по месец
   http://dl.dropbox.com/u/15492654/2cmk/user_act_month.csv
 - колони:
   година
   месец
   број на активни корисници


Недостасуваат некои стандардни (пораки/дискусии по месец), а наскоро
ќе направам и лексичка анализа. Може да се соберат и сите URL-ови што
биле пратени во пораки.

Освен графикони, би можел некој и некакви заклучоци извади?

Баже


More information about the Ossm-members mailing list