[2s.mk-friends] Заклучоци за проблемот со DHCP во хаклаб (до сега)

Damjan Georgievski penguinista at mail.net.mk
Sat Mar 31 13:01:43 UTC 2012


> Се чини дека единствен проблем е комбинацијата dhcpcd + wicd
> (комбинацијата dhcpcd и  NetworkManager се чини понекогаш работи,
> понекогаш не).
> 
> wicd + dhclient претежно работи (понекогаш од 2 пати).
> 
> 
> Од тоа што го приметив можно е dhcpcd 5.5.4 на ArchLinux *преспоро* да
> ја аплицира адресата што ја добил од dhcp и тогаш wicd се откажува и го
> kill-нува.

надградбата dhcpcd на 5.5.5-1 изгледа го реши проблемот

dhclient од друга страна правеше проблем со пребришување на hostname-от
(факинг хел)


-- 
дамјанMore information about the Ossm-members mailing list