[2s.mk-friends] Bitcoin - 2014

Aleksandar Tasev aleksandar.tasev at gmail.com
Wed Dec 25 14:50:45 UTC 2013


Здраво,

Не приметив посебна активност на листава за Биткоин, како најважен опен 
сорс проект во последно време, и сакам да скренам внимание на него за 
активности во 2014та.

Зошто велам најважен? Сетете се на отворената платформа TCP/IP.

Биткоин има сличен револуционерен потенцијал во други домени на 
живеењето, затоа што е отворена платформа базирана врз јавен екнриптиран 
дистрибуиран запис на договори.

Засега знаеме дека овозможува валута, платежен систем, берза на акции, 
crowdfunding систем. Не може да замислиме уште какви иновативни примени 
ќе произлезат од таква отворена економска платформа, и затоа е одлично 
поле за иновација и активизам.

Во следната фаза на Суперфаундерс, активно ќе бараме да поддржиме 
иновативни Биткоин проекти.

Има и Биткоин грантови што функционираат вака:

„The only requirement of the Bitcoin Grant is that the project must be 
open source in nature, this is not limited to only software. There is no 
application to fill out, do not send us a email; simply continue to do 
great work and the Bitcoin Grant will reach out to you.“

http://bitcoingrant.org/


Ресурси и инспирација:

https://en.bitcoin.it/wiki/Main_Page
http://blockchain.info/
http://www.washingtonpost.com/blogs/the-switch/wp/2013/12/03/heres-what-critics-miss-about-bitcoins-long-term-potential/
https://coinbase.com/
http://bitcoin.org/bitcoin.pdf


Среќни празници!

Поздрав,
Александар
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20131225/274f69e6/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list