[2s.mk-friends] Upgrade на sloboden softver на Wheezy

Damjan Georgievski penguinista at mail.net.mk
Tue Jun 18 01:08:34 UTC 2013


Серверот на кој моментално е
  сајтот https://slobodensoftver.org.mk/
  листиве https://lists.softver.org.mk/
  wiki-то https://wiki.spodeli.org
  баговите https://bugs.spodeli.org/
и уште неколку инфраструктурни апликации (couchdb, erlbot), моментално е 
на Debian 6.0 (squeeze). Веројатно сега е правото време да го надградиме 
на wheezy (Debian 7.0).

Според проверките од следново упатство, се е во ред. Само се чека на 
промена на sources.list
http://www.howtoforge.com/how-to-upgrade-debian-squeeze-to-wheezy


Дополнително на тој сервер користиме repo од овде за libphp5-embed
http://www.dotdeb.org/instructions/ и нешто (nagios?) од 
http://www.opsview.com кој никој не го користи.

Интересно е дека wheezy веќе доаѓа по default со libphp5-embed пакет, 
кој е корисен за uwsgi-php на пр.Не очекувам посебни драми во врска со upgrade-от, но ако мислите дека ќе 
биде интересно, може деновиве да се прави во хаклаб со проектор и навивање.
ps.

Инаку во Debian ваква надградба е официјално подржана и преку ssh :)
http://www.debian.org/releases/stable/i386/release-notes/ch-upgrading.en.html

-- 
дамјан


More information about the Ossm-members mailing list