[2s.mk-friends] активности во Хаклаб 2014

Georgi Stanojevski glisha at gmail.com
Wed Jan 8 01:57:32 UTC 2014


Ај да пробаме вака, сакав да пишам на што би го трошел времето во
Хаклаб во 2014 година. Можеби ќе се развие дискусија што другите
сакаат да прават, а и да не се развие нека седат тука можда ќе ме
мотивира повеќе да ги направам или да ги напињам другите да ги
правиме. :)


Hardware/Software:
==============
1. До крај на март да имаме фунционален мастер и направени два
слејвови од web контролираните wireless 220V прекидачи. Ова го
почнавме со Алекс, се приклучи и Андреј. Целта е да ги контролираме
сијалиците во Хаклаб без да стануваме, ама да биде и независен self
contained систем што може да се користи и на друго место.
https://github.com/skopjehacklab/nrf-rc

2. До крај на јуни да имаме веб сајт со визуелизација за е-набавки.
Ова го почнавме со Дамјан, Андреј и Шпион. Идејата е да ги ослободиме
податоците од e-nabavki.gov.mk (што мање више го направивме) и
останува да направиме убав сајт врз тие податоци.
https://github.com/skopjehacklab/e-nabavki


Advocacy:
=======
1. До крај на август да подготвам и одржам работилница за безбедност,
приватност и анонимност на Интернет. Идејата ми е да биде повеќе
дневна hands-on работилница, во суштина што и до сега правиме стихијно
ама сакам да срочам curriculum.


Meta:
====
1. Ова го ставам само како nice to have за некој друг, немам јас воља
да го правам: Да најдеме поефтин Хаклаб што е поголем од постоечкиот и
не е во резиденцијален објект.


Разно:
=====
1. Да ги затвориме веќе отворените задачи тука
https://bugs.spodeli.org/projects/hacklab/issues и тука
https://github.com/skopjehacklab

--
Glisha


More information about the Ossm-members mailing list