[2s.mk-friends] Употреба на хаклабот од други лица

Georgi Stanojevski glisha at gmail.com
Mon Jul 20 08:54:10 UTC 2015


Здраво Николчо,

> Алекс најпрво да ти се заблагодарам што ја сподели веста. Во поглед на
> SmartUp, се работи за новоформирана невладина организација која што има цел
> за поддршка и развој на студентите од ИКТ во областа на претприемништвото,
> бизнисот и старт-ап фирмите.

На тема изјавите до медиуми за поврзаноста со Хаклаб се додека јасно
се знае дека проектот е академски и дека прототипот и крајниот продукт
нема во некој период да бидат патентирани јас немам проблем.

Да дојдете да работите во Хаклаб независно дали некогаш проектот и
прототипот ќе го патентирате немам воопшто проблем.

Имам само информација да споделам дека Хаклабот се самофинансира од
луѓето што доаѓаат во него и дека 2015 сме во минус од над 30.000
денари само за кирија и режиски трошоци.Би било убаво да бидете дел од
решението. :)

Детален буџет има на
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1LOIXAznoytBmA__jdwtyJ0B3Rh3jTDN8kR_Jgt-hwUQ

Toa од мене.> Комерцијален, не би рекол, моментално е дел од натпревар, така да повеќе е
> академски отколку комерцијален. За личност ќе има задолжено лице кое што ќе
> работи заедно со Мартина за изработка на прототипот. Подетално ќе ве
> информира Мартина на состанокот.> Покрај тоа што сум дел од тимот што го развива прототипот, гледано од страна
> на Хаклаб Кика, доколку прифатите, би побарал во изјавите што ќе се праќаат
> до медиумите да се потенција соработката со Хаклаб Кика. Исто така доста
> добра можност да се покажите и пред UNDP, USAID, SIH и Амбасадата на Шведска
> кои што се партнери во проектов. На состанокот што го имавме со нив, не се
> запознаени со хаклаб Кика и активностите, така да јас би ја искористил
> шансава да се испромовирам пред нив, а можеби и во иднина ќе ве контактираат
> за друг вид на соработка.
>
> Поздрав,
> Николчо
>
> 2015-07-20 0:12 GMT+02:00 Aleks <aleks at slobodensoftver.org.mk>:
>>
>> Друштво,
>>
>> Пред некое време ме контактира Александар од SmartUP (врска неам што е
>> ова, ваљда http://swtalumnimk.com/smart-up/ ?) кој што работи на некаков
>> проект поврзан со хардвер (полнење на мобилни од движењето на патиките). Ме
>> праша дали ќе има можност да ја користат нашата опрема за хардвер (лемалици,
>> алат, осцилоскоп, итн) за да го изработат нивниот прототип.
>>
>> Му кажав дека треба да дојде во хаклаб за да нѝ каже подетално за што
>> станува збор (или некој од кај нив), што им треба подетално, што сакаат да
>> користат. Во Четврток во 19:00+ во ХЛ треба да дојде Мартина Димоска од кај
>> нив, па да направиме муабет.
>>
>> Затоа што не зборам јас за сите, супер би било да се појави некој во 19:00
>> во врска со ова.
>>
>> Она што јас би сакал да го дознаам е :
>>
>> * Дали проектот е комерцијален
>> * Дали ќе биде Open Source
>> * Дали има некој од нив што знае да ракува со опремата
>> * ... дополни
>>
>> ок бај.
>>
>> --
>> Aleksandar (Aleks) Lazarov
>> - Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information
>> Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal
>> Processing
>> - Member of the Free Software Macedonia Organization
>> - Ham Radio operator (Z32AL)
>> - GNU/Linux user.
>> _______________________________________________
>> Ossm-members mailing list
>> Ossm-members at lists.softver.org.mk
>> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>
>
>
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>-- 
--
Glisha


More information about the Ossm-members mailing list