[2s.mk-friends] Употреба на хаклабот од други лица

Andrej T. andrejtrajchevski at gmail.com
Thu Jul 23 17:52:14 UTC 2015


Дојде пред малку Мартина, па да напишам што зборевме.

Прво, муабетот беше месец до месец и пол да го користи хаклабот и опремата
(лемилица and such) за да работи на проект. Проектот е нејзина идеја, нешто
патики што генерираат струја со пизоелектрични something something. Освен
неа ќе доаѓаат повремено и некои ментори од електро и Newman's.

Со проектот победиле (она и уште тројца) на некој натпревар и добиле грант
од 10к евра за кој не ни објасни баш како е распределен. Ко што зборевме на
листава, ѝ објаснивме како се финансира хаклабот и дека очекуваме - кога
веќе некој го спонзорира проектов - да добие и хаклабот некој денар.
Одговорот беше да збориме со UNDP (они се спонзорите).

Нормално, никој од хаклаб нема намера да влага во тие преговори со UNDP
директно и ѝ рековме она да им ги пренесе нашите ставови.

И покрај тоа, overall ставот на мене, Дамјан и Алекс (кои учествуваме во
дискусијата) беше дека е океј да дојде и да си работи на проектот. Не
притискавме прво да се договориме за пари, дека, ваљда, ни беше побитно да
дојде и да се запознае со хаклабот и да работи него да ја блокираме дур се
справуваме со бирократијата.

Тоа.

2015-07-20 10:54 GMT+02:00 Georgi Stanojevski <glisha at gmail.com>:

> Здраво Николчо,
>
> > Алекс најпрво да ти се заблагодарам што ја сподели веста. Во поглед на
> > SmartUp, се работи за новоформирана невладина организација која што има
> цел
> > за поддршка и развој на студентите од ИКТ во областа на
> претприемништвото,
> > бизнисот и старт-ап фирмите.
>
> На тема изјавите до медиуми за поврзаноста со Хаклаб се додека јасно
> се знае дека проектот е академски и дека прототипот и крајниот продукт
> нема во некој период да бидат патентирани јас немам проблем.
>
> Да дојдете да работите во Хаклаб независно дали некогаш проектот и
> прототипот ќе го патентирате немам воопшто проблем.
>
> Имам само информација да споделам дека Хаклабот се самофинансира од
> луѓето што доаѓаат во него и дека 2015 сме во минус од над 30.000
> денари само за кирија и режиски трошоци.Би било убаво да бидете дел од
> решението. :)
>
> Детален буџет има на
>
> https://docs.google.com/spreadsheets/d/1LOIXAznoytBmA__jdwtyJ0B3Rh3jTDN8kR_Jgt-hwUQ
>
> Toa од мене.
>
>
>
> > Комерцијален, не би рекол, моментално е дел од натпревар, така да повеќе
> е
> > академски отколку комерцијален. За личност ќе има задолжено лице кое што
> ќе
> > работи заедно со Мартина за изработка на прототипот. Подетално ќе ве
> > информира Мартина на состанокот.
>
>
>
> > Покрај тоа што сум дел од тимот што го развива прототипот, гледано од
> страна
> > на Хаклаб Кика, доколку прифатите, би побарал во изјавите што ќе се
> праќаат
> > до медиумите да се потенција соработката со Хаклаб Кика. Исто така доста
> > добра можност да се покажите и пред UNDP, USAID, SIH и Амбасадата на
> Шведска
> > кои што се партнери во проектов. На состанокот што го имавме со нив, не
> се
> > запознаени со хаклаб Кика и активностите, така да јас би ја искористил
> > шансава да се испромовирам пред нив, а можеби и во иднина ќе ве
> контактираат
> > за друг вид на соработка.
> >
> > Поздрав,
> > Николчо
> >
> > 2015-07-20 0:12 GMT+02:00 Aleks <aleks at slobodensoftver.org.mk>:
> >>
> >> Друштво,
> >>
> >> Пред некое време ме контактира Александар од SmartUP (врска неам што е
> >> ова, ваљда http://swtalumnimk.com/smart-up/ ?) кој што работи на
> некаков
> >> проект поврзан со хардвер (полнење на мобилни од движењето на
> патиките). Ме
> >> праша дали ќе има можност да ја користат нашата опрема за хардвер
> (лемалици,
> >> алат, осцилоскоп, итн) за да го изработат нивниот прототип.
> >>
> >> Му кажав дека треба да дојде во хаклаб за да нѝ каже подетално за што
> >> станува збор (или некој од кај нив), што им треба подетално, што сакаат
> да
> >> користат. Во Четврток во 19:00+ во ХЛ треба да дојде Мартина Димоска од
> кај
> >> нив, па да направиме муабет.
> >>
> >> Затоа што не зборам јас за сите, супер би било да се појави некој во
> 19:00
> >> во врска со ова.
> >>
> >> Она што јас би сакал да го дознаам е :
> >>
> >> * Дали проектот е комерцијален
> >> * Дали ќе биде Open Source
> >> * Дали има некој од нив што знае да ракува со опремата
> >> * ... дополни
> >>
> >> ок бај.
> >>
> >> --
> >> Aleksandar (Aleks) Lazarov
> >> - Student at the Faculty of Electronic Engineering and Information
> >> Technologies, section for Electronics, Radio Engineering and Signal
> >> Processing
> >> - Member of the Free Software Macedonia Organization
> >> - Ham Radio operator (Z32AL)
> >> - GNU/Linux user.
> >> _______________________________________________
> >> Ossm-members mailing list
> >> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> >> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
> >
> >
> >
> > _______________________________________________
> > Ossm-members mailing list
> > Ossm-members at lists.softver.org.mk
> > https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
> >
>
>
>
> --
> --
> Glisha
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at lists.softver.org.mk
> https://lists.softver.org.mk/listinfo/ossm-members
>-- 
Андреј Трајчевски / 078/426-717 / andrejtrajchevski at gmail.com
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20150723/185606ad/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list