[Npss] последна ревизија на политиката за слободен софтвер

Taxhedin Selimi t.selimi at seeu.edu.mk
Tue Nov 2 22:23:38 CET 2010


Здраво
Јас би сугерирал како приоритет во препораките на  "Национална политика за
слободен софтвер" да биде едукација на сите граѓани (не само за вработените
во институциите), за употребата на слободен софтвер. Иако владините политики
имале некои активности во оваа насока, како што беше проектот за "Едубунту"
(за наставниците од средните и основните училишта) и некои слични
активности, но од праксата се гледа дека тоа не е доволно, поради недостиг
на едукација и за другите кои не се дел од јавна администрација. Можеме да
направиме нашата стратегија, но за постигнување на очекуваниот ефект, треба
 мотивирање и едукација на граѓаните за  користење на овие програми
секојдневно.


2010/11/2 Novica Nakov <novica at slobodensoftver.org.mk>

> По дел од коментарите што стигнаа од Ванчо и Вангел составив
> надополент текст и тој е објавен на старото место:
>
> http://npss.slobodensoftver.org.mk/p/blog-page_22.html
>
> Патем, да најавам дека следната недела ќе закажеме нова средба.
> Останува за точниот датум да пишам повторно.
>
> --
> новица
> _______________________________________________
> Npss mailing list
> Npss at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/listinfo/npss
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/npss/attachments/20101102/3cd0876e/attachment.htm>


More information about the Npss mailing list