[Npss] права и тендери

Filip Stojanovski filip at metamorphosis.org.mk
Mon Nov 15 09:53:23 CET 2010


Здраво Ванчо и сите други,

Во врска со канењето на настани, претходно споменатата работилницата 
беше од затворен тип, но предвидено е и продолжение на истата во рамки 
на конференцијата е-Општество на 1 декември 2010.

Би сакал да ја искористам оваа прилика да Ве поканам да земете учество 
на конференцијата, при што ќе има дополнителни можности за дискусија.

Годинашната тема на конференцијата е „е-Влада за зголемена ефикасност и 
транспарентност“, а конференцијата ќе обезбеди простор за собирање на 
претставниците на институции и организации кои работат на развој на 
информатичко општество, овозможувајќи нивно вмрежување со 
заинтересираните страни кои на прашањата за реформа на јавната 
администрација и справување со прашањата на ефикасност, транспарентност 
и отчетност пристапуваат од други агли, со што ќе се обезбеди 
комбинирање на искуства со и без примена на нови технологии.

Повеќе информации, нацрт-агенда и формулар за пријавување со достапни на 
официјалниот веб-сајт
http://www.e-society.mk

За учеството не се плаќа котизација, влезот е слободен, но од логистички 
причини бараме најава преку сајтот.

Се надевам ќе се видиме и таму.

Со почит,
ФилипVanco Ordanoski wrote, On 11.11.2010 09:21:
> Кога се набавува нов софтвер, без оглед на типот на лиценцата и
> авторските права, *никој* нема право на директна спогодба.
> Кога се набавува одржување на софтвер чиј производител единствено може
> да го одржува (пак, без оглед на лиценцата), тогаш може директна спогодба.
>
> Практично, вака: Јавна институција XY набавува софтвер за сметководство.
> *Мора* на јавен тендер, бидејќи многу компании, со различни лиценци,
> изработуваат ваков софтвер.
> Кога институцијата XY ќе го купи софтверот од некого, тогаш следната
> година може да склучи договор за одржување со директна спогодба, бидејќи
> софтверската куќа е единствена која може да го одржува тој софтвер
> (бидејќи ги има правата на изворниот код).
> Ова, очигледно, не важи за софтвер за кој *никој* (или скоро никој) го
> нема изворниот код, на пример Windows OS, MS Office, разни middle-ware и
> слично.
>
> Тоа што Сивус си го тумачи ова како што му одговара, е друга приказна
> ... мислат дека нашле дупка (која ја нема).
>
> А исто така, off-topic, за овие „работилници“ и „конференции“ кои се
> прават (обично од Метаморфозис/USAID) дознаваме откако ќе се случат.
> Како да не сакаат да им дојде некој да им ја расипе забавата.
>
> Поздрав
> ---
> Vanco Ordanoski
> Founder & CTO, Infoproject
>
> Phone: +389 (02) 3090 233 (assistant); 3090 181 (direct)
> Address: T.Gologanov Blvd. 70/16, Skopje 1000,  Republic of Macedonia
> http://www.infoproject.biz
> http://vanco.ordanoski.name
>
>
> 2010/11/11 Vangel V. Ajanovski <ajan at ii.edu.mk <mailto:ajan at ii.edu.mk>>
>
>   Моите информации се за периодот 2005-2008 и во тој период го имав читано
>   законот за јавни набавки многу, многу пати.
>
>   Значи таму се предвидени неколку ситуации во кои може да се прескокне
>   објавување јавен повик - но тие се ситуации од типот непредвидени
>   случувања и итност, кога постои само еден можен добавувач во државата за
>   бараното нешто (но ова е проблематично за набавки со високи суми кога
>   се објавува меѓународен тендер), кога нешто веќе се набавило па се сфати
>   дека фали уште нешто па се набавува во рамки до 20% од прв договор,
>   поради безбедносни причини и сл.
>
>   Нема ситуација која дозволува директно таква набавка, освен ако не се
>   работи за комбинирана дупка од неколку закони за што јас и не знам
>   бидејќи секогаш сум барал законот да се толкува во најрестриктивната
>   можна смисла.
>
>   On 11.11.2010 07:26, Novica Nakov wrote:
>   > Здраво,
>   >
>   > Оваа информациа е некако поврзана и со нашата работа, па можеби некој
>   > може да потврди. Вчера на работилницата за е-влада организирана од
>   > USAID претставникот од Сивус кој презентираше кажа следново: Ако сите
>   > права од софтверот ги задржува изведувачот тогаш можно е да се прави
>   > директна спогодба при набавката.
>   >
>   > Може некој со повеќе искуство од оваа област да ја провери оваа
>   > информацја - под претпоставка дека јас точно сум запамтил.
>   >
>   > Фала.
>   >
>
>
>   _______________________________________________
>   Npss mailing list
>   Npss at lists.softver.org.mk <mailto:Npss at lists.softver.org.mk>
>   http://lists.softver.org.mk/listinfo/npss
>
>
>
>
> _______________________________________________
> Npss mailing list
> Npss at lists.softver.org.mk
> http://lists.softver.org.mk/listinfo/npss

-- 
Filip Stojanovski
Program Coordinator
Metamorphosis Foundation

mail  : filip at metamorphosis.org.mk
web  : http://www.metamorphosis.org.mk

tel  : +3892 3109 325
fax  : +3892 3225 206
mob/gsm: +389 75 495 306


Instant Messaging:
skype     filip_stojanovski
blackberry pin 220AFAE7
google     razvigor at gmail.com
msn      razvigor at gmail.com
icq      17717385


Macedonian e-content aggregator http://ping.mk


More information about the Npss mailing list