[LUG] lokaliziranje distribucii

Zlatko Trajceski zlat at bagra.net.mk
Sun Nov 17 20:48:06 UTC 2002


On Sun, 17 Nov 2002 19:48:11 +0100, you wrote:

>Како стојат работите со локализација на Редхет?

Никој не го преведува за жал сеуште :(
Меѓутоа ако се одбере македонската локализација се работи перефктно
без посебни подесувања - што е за прв пат така кај една РедХат
дистрибуција.

Само тастатурата треба сега за сега рачно да се подеси, но пратив абер
и веќе е додадена македонската тастатура кај RedHat изборникот во CVS:
https://bugzilla.redhat.com/bugzilla/show_bug.cgi?id=76902
Е сега типот во последниот коментар добро вика за македонската
тастатура - ако ни треба опцијата:
 Option      "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
зошто не е додадена истата во мк тастатурата.

За ова сакав со Дамјан приватно да се консултирам, но ете со приликава
испадна овде.

Дамјан - знам дека тогаш ми кажа дека те советувале финтава да не ја
додаваш во mk xkb и дека истата треба да се подесува со "некакви" си
графички изборници или директно кој како сака во XF86Config, но сметам
дека во моментов тоа прави некои проблеми. Плус ми кажа дека треба под
дифолт да се менува со десното win копче или слично, но ништо од тоа
мене не ми работи освен привременото префрлање додека се држи десното
ALT копче (ова без дефинирано "grp:alt_shift_toggle").
Дали ќе направи одредени проблеми додавањето на опцијата во самата
тастатура?


Не сум сигурен каде треба да ја продолжиме дискусијава - можеби на
news?

>Деновиве преведував нешто од Мандрак.
>[и ги сменив Да и Не кај модулот за партиционирање на дискот ;-)]

Кажи им на Мандраковци да не се за*баваат и 9.1 да биде баг фри :_))

Колку си задоволен од RedHat 8.0?


-- 
m o reandmore and morea nd moreandmo r eandm ore andm ore
_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list