[LUG] lokaliziranje distribucii

Damjan Georgievski gdamjan at on.net.mk
Mon Nov 18 10:04:39 UTC 2002


> За ова сакав со Дамјан приватно да се консултирам, но ете со приликава
> испадна овде.
> 
> Дамјан - знам дека тогаш ми кажа дека те советувале финтава да не ја
> додаваш во mk xkb и дека истата треба да се подесува со "некакви" си
> графички изборници или директно кој како сака во XF86Config, но сметам
> дека во моментов тоа прави некои проблеми. Плус ми кажа дека треба под
> дифолт да се менува со десното win копче или слично, но ништо од тоа
> мене не ми работи освен привременото префрлање додека се држи десното
> ALT копче (ова без дефинирано "grp:alt_shift_toggle").
> Дали ќе направи одредени проблеми додавањето на опцијата во самата
> тастатура?

Нема шанси. 
Прво тоа го нема во ниедна друга тастатура. 
Второ апсолутно не е добро да се става такво ограничување во тастатурата. 
Трето, искрено кажано со setxkbmap може да си ја подесиш тастатурата баш
како сакаш и она што треба да се направи е да се напише едно кратко
упатство за користење на програмот со сите интересни опции.

BTW- 
setxkbmap -layout mk 
  - по дефаулт само десниот alt shift-ува во кирилица
setxkbmap -layout mk -variant pc104
  - освен десниот алт, win95 копчињата добиваат функција
   мени копче е toggle
   левото win копче shift-ува во кирилица
   десното win копче е за комбинирање на карактери

> Не сум сигурен каде треба да ја продолжиме дискусијава - можеби на
> news?

што-знам може и тука.
whatever

-- 
Дамјан

 The NOC says:
    echo '16i[q]sa[ln0=aln100%Pln100/snlbx]sbA0D4D465452snlbxq'|dc

_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list