[LUG] testiranje

Danko Ilik danko at on.net.mk
Tue Nov 19 20:01:02 UTC 2002


>
>
>Иначе проблемот е дека во utf-8 една буква не е еден бајт,
>и тоа е проблем во readline, bash и кернелскиот мини-едитор[*] кога се
>брише со delete и BS.
>  
>

Да, за стрингови треба да се користат функциите од wchar.h, наместо 
стандардните... за секоја strxxx постои wcsxxx. (или од unicode.h?)

>Али затоа vim има одлична UTF-8 подршка. на пример стави го ова во .vimrc:
> set encoding=utf-8
> set termencodig=iso-8859-5
> set fileencodings=UTF-8,windows-1251,ascii
>
>и новите фајлови што ги пишуваш во iso-8859-5 околина/терминал ќе бидат
>запишани како UTF-8, а ако отвориш cp-1251 фајл исто без проблеми ќе го
>едитираш и ќе биде снимен како cp1251.
>

Како и да е, emacs е бољи за се`, освен за едитирање конфигурациски фајлови.

>во кернелот 2.6 tty/конзолата ќе биде многу поразлична и помодуларна.
>можеби и ќе се реши овој проблем. не дека е многу битно.
>  
>
Олимпијадата во Кина ќе биде целата под линукси.
_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list