[LUG] testiranje

Damjan Georgievski gdamjan at on.net.mk
Tue Nov 19 20:19:11 UTC 2002


> >Иначе проблемот е дека во utf-8 една буква не е еден бајт,
> >и тоа е проблем во readline, bash и кернелскиот мини-едитор[*] кога се
> >брише со delete и BS.
 
> Да, за стрингови треба да се користат функциите од wchar.h, наместо 
> стандардните... за секоја strxxx постои wcsxxx. (или од unicode.h?)

wchar под Linux e UCS-32, што значи 4 бајта по буква фиксно. тоа е мал
проблем, а и ќе треба интерно да се конвертираат сите стрингови.

Она што всушност е потребно за добра УТФ-8 подршка се неколкуте mb*
функции, пошто освен диспаритетот буква != бајт, стандардните str*
функции во glibc-2.2 си ја завршуваат одлично работата и со UTF-8 
стрингови (нормално кога е вклучено УТФ-8 локале)
-- 
Дамјан

hundred-and-one symptoms of being an internet addict:
21. Your dog has its own home page.

_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list