[LUG] "default encoding for the user"

Дамјан Георгеивски penguinista at on.net.mk
Wed Nov 27 12:07:12 UTC 2002


> > Постојат како посебни unicode букви:
> >
> > 	0400 CYRILLIC CAPITAL LETTER IE WITH GRAVE
> > 	040D CYRILLIC CAPITAL LETTER I WITH GRAVE
> >
> > значи не треба подршка за комбинирање на карактери.
>
> Одлично!
>
> А 0450 и 055D се малите букви.
      ^^^^
  045D ---/
 :)

> Ревизијата 1.4 на твојата X тастатура не ми компонира. (со десно
> вин-копче)

За да компонира треба:
 - да бидеш во UTF-8 локале
 - провери со xev дали ти дава Multi_key кога ќе го притиснеш тоа  
  копче
 - се надевам не ти е зафркнат 	
	/usr/X11R6/lib/X11/locale/en_US.UTF-8/Compose
  таму се дефинирани шемите на комбинирање (побарај 0450)
 - притискаш compose-пушташ, притискаш ` (под escape)-пушташ, 
  притискаш и (кирилично)-пушташ
-- 
Дамјан

   Unix gives you enough rope to shoot yourself in the foot.

_______________________________________________
LUG mailing list
LUG at lists.linux.net.mk
http://lists.linux.net.mk/mailman/listinfo/lugMore information about the Ossm-members mailing list