[Ossm-members] Re: Мал проблем со шум/пуцкетање

Georgi Georgi
Mon Dec 29 23:08:18 UTC 2003


v напиша:

>>>поддршка е селектирано во кернелот (2.6.0), си ја наоѓа добро звучната
>>>карта само звукот е лош. Како и каде да се среди ова?? Претходно на
>> 
>> А за каква звучна се работи?
>> 
> Ок се среди, незнам точно како ама инсталирав alsa-utils чепнам и 
> подесив во миксерот малце и сега за сега е добро.

И јас имам сличен проблем. Кернел 2.6.0 и alsa во кернелот компајлирана.

# lspci
00:11.5 Multimedia audio controller: VIA Technologies, Inc. VT8233 AC97
Audio Controller (rev 50)

Card: VIA 8235
Chip: Realtek ALC650 rev 2
Item: Master 


Првите два-три звука(филм, мп3, wav...) што ќе се пуштат се поебани-шушти.
После се средува све магично.

Во логот при стартaп имам интересно:
kernel: via82xx: Assuming DXS channels with 48k fixed sample rate.
kernel: Please try dxs_support=1 option and report if it works on your machine.

Во alsamixer имам VIA-DXS еквилајзери и се на 100. Ако ги намалувам се
намалува скроз звукот. 

А за да му го му дадам dxs_support= треба да го комајлирам како модул што 
ме мрзи денеска. 
-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS! 
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list