[Ossm-members] Re: 2nd hard

дамјан г. mk at net.mail.penguinista
Mon Nov 10 18:00:00 UTC 2003


>> хмм, чудно...
>> А со што е партициониран вториов диск?
> 
> Сепак на крај испадна дека е партициониран со ХР

нормално... кој друг ќе измисли нешто сосема ново, некомпатибилно и
недокументирано и НЕМА НИ ДА ТЕ ПРАША.
 
>> Иначе во XP се појави некоја нова шема на партиционирање која не е
>> компатибилна со старата... Е сега не ми текнува во која верзија на Linux
>> кернелот беше додадена подршка за ова... Знам дека тука (дома) на
>> 2.6-тест9 го имам тоа, но не знам во кој од 2.4.x (и дали) има подршка...
> 
> Како што кажав, на Кнопикс со кернел 2.4.2х работи, е сега каде се
> уклучува „тоа“ во 2.4.20??

хмм, во 2.4.22 дефинитивно ја има подршката за ова, но прашање во кои
дистрибуции е вклучена по default.

Иначе, треба да штиклираш во
file systems->
 Partition Types->
  Windows Logical Disk Manager (Dynamic Disk) support (EXPERIMENTAL) (NEW)

и ќе мора да го рекомпајлираш кернелот ;)
значи 

cd /usr/src/linux-2.4.22
make menuconfig 
make bzImage
make modules
make modules_install
cp System.map /boot/System.map-2.4.22
cp arch/i386/boot/bzImage /boot/vmlinuz-2.4.22

ако користиш lilo едитирај /etc/lilo.conf и стартај /sbin/lilo
ако користиш grub едитирај /boot/grub/menu.lst-- 
Дамјан                 (jabberID:damjan at bagra.net.mk)

   Човечки е да се греши, за да стварно заебеш треба да си root.More information about the Ossm-members mailing list