[Ossm-members] Re: Линукс за Athlon 64 [NEWS]

Vladimir Stefanov vladoboss at mt.net.mk
Tue Apr 27 17:02:17 UTC 2004


>
>Vladimir Stefanov напиша:
>
>  
>
>>Mandrake 10 има специјално издание на оваа дистрибуција за 64 битни 
>>процесори. Симни си го, ако имаш некој другар со ADSL, ако не порачај си 
>>го. Најпосле можеш на секоја постоечка дистрибуција да го искомпајлираш 
>>кернелот 2.6 со подршка за Athlon 64.
>>    
>>
>
>Па ми се чини дека повеќето дистрибуции веќе имаат верзии за Athlon64, не е
>само Mandrake. Fedora, Suse, Gentoo, Turbolinux... сигурно имаат!
>А и мислам дека не е само кернелот во прашање. Во најмала рака различен е и
>XFree86 серверот, а и драјверите се посебни. Едно другарче го симна Fedora
>Core 1 за AMD64 и рече дека ништо не му функционирало, ни графичка, ни
>звучна, ни ТВ картица... Се врати на обична Fedora.
>  
>
За Мандрак 10 знам сигурно дека перфектно работи на 64 битни процесори. 
Имам читано 3-4 статии за ин сталација и работење под таа верзија, со 
бенчмаркови и се покажал ептен добар. Имаше една статија (не можам сега 
да ја најдам) во која типот ги ставил на ист компјутер Мандрак 10 за 32 
битни и за 64 битни процесори со кернел 2.6.3 на Athlon 64. Правел 
бенчмаркови и добил од 25-50% убрзување, во зависност од апликацијата.More information about the Ossm-members mailing list