[Ossm-members] Mozebi interesno za nas...

Vasko Mitanov vasko at accent.com.mk
Wed Dec 8 15:09:41 UTC 2004


ЗА РАЗВОЈ НА ИНФОРМАТИЧКОТО ОПШТЕСТВО ТЕЛЕКОМ ФОРМИРА ФОНДАЦИЈА
"Е-МАКЕДОНИЈА"
Скопје, 8 декември (МИА) - "Македонски телекомуникации" со цел развој на
информатичкото општество ја формира Фондацијата "е-Македонија" чиј фонд е
100.000 евра. 
Основни цели на Фондацијата се поттикнување на примената на информатичката
технологија како движечка сила на економскиот развој, забрзување на развојот
на е-бизнисот, развој на е-трговијата, како и надминување на т.н. "дигитален
јаз" во нашата земја, а заради обезбедување подобар квалитет во животот и
работата на граѓаните. 
"Македонски телекомуникации" преку Фондацијата "е-Македонија" ќе финансира
поголем број програми, како што се воведување информатичка технологија во
сите важни сегменти на општеството, особено во образовниот систем преку
компјутерски работилници, образовни центри, семинари и интернет во училишта,
потоа во здравствените институции, правните институции и е-трговијата преку
подигање на свесноста за Интернет, информатичката технологија.
Фондацијата "е-Македонија" се реализира со цел поголема примена на
информацијата и ширењето на информатичките технологии што ќе придонесат за
зајакнување на демократијата преку зголемување на транспаретноста во
работата. Таа е отворена за соработка и иницира и поддржува нови влогови.
Фондацијата се надева дека многу граѓански организации или здруженија и
институции, како и поединци, ќе се приклучат во нејзиното дејствување.
"е-Македонија" е основана во чест на починатиот претседател Борис
Трајковски. скс/дма/10:32/миа/МТнет/


-- 
Vasko Mitanov
Software Department Manager
Synergy
vasko at accent.com.mk
+389 2 3133 122
Ilindenska 67 
1000 Skopje, Macedonia
http://www.synergy.com.mk

 Privileged/Confidential information may be contained in this mail and is
intended only for the individual named. If you are not the named addressee
you should not distribute or copy this e-mail. Please notify the sender, if
you have received this e-mail by mistake and delete it from your system.
Opinions and information in this message that do not relate to the official
business of the company shall be understood as neither given nor endorsed by
it. E-mail transmission cannot be guaranteed to be secure or error-free as
information could be intercepted, corrupted, lost, or contain viruses. The
sender does not accept liability for any errors or omissions in the contents
of this message which arise as a result of e-mail transmission. If
verification is required please request a hard-copy version.More information about the Ossm-members mailing list