[Ossm-members] alsa i sbawe64

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Fri Feb 20 14:39:07 UTC 2004


> Работава со звучниве карти никако да ја разберам добро.
> Си викам ајде да пробам како оди alsa-та, пошто ми здосади од oss-то.
> :)
>
> Компјутерот ми вика дека звучната карта ми е: Creative SB AWE 64 PnP.
> Ако добро ги разбрав упатствата модулот што ми треба е snd-sbawe. Тој
> се вчитува без бунење.
>
> Во /etc/modules.conf имам:
> # ALSA portion
> alias char-major-116 snd
> alias snd-card-0 snd-card-awe64
> # OSS/Free portion
> alias char-major-14 soundcore
> alias sound-slot-0 snd-card-0
> alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
> alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
> alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
> alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
> alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
>
> (Валјда точно сум ги препишал овие од упатствата :))
>
> Го кревам master-от во alsamixer. Во конзола mpg123 и ogg123 и play
> се стартуваат, работат, не јавуваат грешки, но немам звук.

треба да го кренеш master-от и PCM-от во alsamixer ИИИ треба да ги 
un-MUTE-ираш.

> Кога ќе стартувам X и KDE ја добивам следнава порака:
> Sound server fatal error:
> cpu overload, aborting

тоа нема врска со горното, нешто друго е проблемот


-- 
Дамјан                 (jabberID:damjan at bagra.net.mk)

     Кучињата си лаат...
        ...караванот си врви.
More information about the Ossm-members mailing list