Re: [Ossm-members] SFD во Македонија

Noveski Oliver oliver_84 at mt.net.mk
Fri Jul 2 23:38:48 UTC 2004


Мислам дека добро би било во текот на SFD да има и преведувачки маратон
односно паралелно да се извршуваат повеќе работи.Иако ќе дојди до
преклопување на презентациите би се добила поголема флексибилност и
раздвиженост.
И секако поддршка за одржување на овај настан

----- Original Message -----
From: "Arangel Angov" <ufo at linux.net.mk>
To: <ossm-members at hedona.on.net.mk>
Sent: Saturday, July 03, 2004 7:29 AM
Subject: [Ossm-members] SFD во Македонија


Software Freedom Day во Македонија - 28.08.2004

Бидејќи времето лета а и досега не сме организирале настан од вакви
размери не би било лошо уште сега да направиме некој план и да си
поставиме некои рокови.

Идејата е да се организира настан за светскиот ден посветен на
слободниот софтвер на кој што би се презентирале предностите на
слободниот софтвер и софтверот со отворен код и неговата примена во
владиниот, невладиниот и приватниот сектор.

1. Простории - Стојмир да контактира со Валериј од градско собрание и да
го праша дали може да се среди за големата хала и со што се доаѓа
големата хала, за да знаеме дали ќе ни фали нешто како озвучење итн.
2. Луѓе и презентации
- Златко - OpenOffice.org
- Новица, Златко, Ристе... (има повеќе луѓе што ја направиле оваа
презентација) - Општо за слободниот софтвер и оперативниот систем
GNU/Linux + За Слободен Софтвер Македонија
- Гемиџи - Гемтер Пак (да се надеваме final верзија) :)
- Томе - ГНУ/Линукс како гејминг платформа

Може да се вметне уште некоја презентација на Mozilla фамилијата како и
нешто плус за локализацијата и другите наши тековни проекти.

Досега се пријавија тројца бугари да дојдат на нивен трошок и да
направат презентации (едната за слободниот софтвер и заедницата во
Бугарија и другата нешто техничка беше, за софтвер некој), секако
доколку би организирале вакво нешто. Финтата со бугарите е што ќе треба
да земеме по еден дома. :) Златко спомна дека би можеле да поканиме и
некој од СЦГ или Хрватска, па ако се за доаѓање ние да им обезбедиме
само спиење и оброк.

Не би било лошо да се разгледаат можностите и да се поканат неколкуте
фирми што имаат врска со GNU/Linux (Неоком, Писофт, X.net...) во
Македонија, да се побара спонзорство (за да се помогне организирањето на
настанот) и да им се понуди да настапат со своја презентација...

3. Кампања или whatever
- печатење на постери, флаери, памфлети за цедеа
- набавка и режење на цедеа со TheOpenCD
- превод на TheOpenCD (не е многу)
- печатење на маички за настанот


Ова го пишувам поради тоа што веќе разговарав со 5-6 луѓе кои што се
сложија со организирањето на ваквиот настан и се договоривме да ги
испратам моите предлози на листа и потоа да ја продолжиме дискусијата овде.

Сега за сега тоа ми текнува само. Не би било лошо пред почеток на
одмориве, значи пред 10-15ти некаде да имаме готов план за акција.

И за крај, многу интересно прашање што го сретнав на маичките што се
спремаат за SFD: "Got Freedom?" :)

Поздрав,

--
ufo

_______________________________________________
Ossm-members mailing list
Ossm-members at hedona.on.net.mk
http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-membersMore information about the Ossm-members mailing list