[Ossm-members] Potrebna pomos

Kristijan Spirov kristijan.spirov at stb.com.mk
Fri Jun 11 14:32:54 UTC 2004


Да Новица, имам универзитетска адреса ама ја користам само интерно поради
тоа што е ограничена. Да не студираш и ти таму? :)
Иначе се изнагуглав прилично долго (иако dipsie.com е сега исто интересен
;).
И на академските мрежи као ACM, EBSCO, итн. има стварно импресивни
истражувања за free/open source.

Btw, ова се само неколку интересни обични линкови за сега од мене (воглавно
поврзани со темата), па можеби и тебе ќе ти користи некој:

http://europa.eu.int/ISPO/ida/jsps/index.jsp?fuseAction=showChapter&chapterI
D=452&preChapterID=0
http://www.osia.net.au/open_source_resources/open_source_migration_guides
http://www.in-sourced.com/article/articleview/1429/1/1/
http://open-source.gbdirect.co.uk/migration/migration_guide_references.html
http://eu.conecta.it/paper/
http://www.fsfeurope.org/projects/wsis/wsis.en.html
http://www.cxotoday.com/cxo/jsp/index.jsp?section=News&subsection=Business&s
ubsection_code=1&file=template1.jsp&storyid=828
http://www.ofb.biz/
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/table.shtml
а да, ова е листа на OSS организации по земји, ама некако не е целосна, каде
сме ние? :
http://europa.eu.int/ISPO/ida/jsps/index.jsp?fuseAction=showDocument&documen
tID=1631&parent=chapter&preChapterID=0-452-471

Има огромна количина на информации, ама потребно е време да се
систематизираат. Темата е прилично широка и комплексна и иако има голем шум,
сепак секаква информација е добродојдена.

Крис----- Original Message -----
From: "Новица Наков" <novica at bagra.org>
To: <ossm-members at hedona.on.net.mk>
Sent: Friday, June 11, 2004 2:40 PM
Subject: Re: [Ossm-members] Potrebna pomos


Kristijan Spirov напиша:

> Студент сум на постдимпломски студии (MSc in Information Systems) на
Шефилд
> универзитетот во Солун

Немаш универзитетска e-mail адреса? :)

> "Free/Open Source Software and Business: Forming a migration policy."

Јас се спремам да правам дипломска на тема "Free/Open Source Software and
Business: Forming a business policy." :)

Гуглаше малку или не?

> Листа на сите здруженија за FOSS на Балканот (веб адреси, емаил, лица за
> контакт, итн.) -

www.slobodensoftver.org.mk www.linux.hr www.lugos.si www.lugbih.org
www.linuks.org (ова им е некој портал на србите, не знам дали имаат нешто
„главно“) www.linux-bg.org. Контакти има на нивните страни.

> Листа на сите здруженија на информатички фирми во земјите
> од регионот и нивната релација со здруженијата за FOSS

МАСИТ е кај нас. www.masit.org.mk ли е? Релација во МК баш и нема, за
другите
прашај ги другите. :)


--
Новица

Fools speak because they have to say something.
Wise speak because they have something to say.
_______________________________________________
Ossm-members mailing list
Ossm-members at hedona.on.net.mk
http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
More information about the Ossm-members mailing list