[Ossm-members] Инстал на OpenOffice

Darko Nikolovski darkon at npk.com.mk
Mon Jun 14 13:56:32 UTC 2004


Дамјан wrote:
>>>успеав да инсталирам и да ми се гледа кирилицата.
>>>Ама не сака да куца сеа на кирилица... коа е избран нашиот енкодинг
>>>можам ако сакам и да мавам по тастатура... едноставно курсорот во
>>>OpenOffice не мрда. :(
>>
>>Абе чудна работа, зашто вакви работи секогаш им се случуваат на оние што
>>немаат многу искуство со ова. Озбилен сум, истата процедура, се исто,
>>мене ќе ми пројде, на друг не.
> 
> 
> Најверојатно е нешто тотално сјебано во тоа Xandros-от.
> 
> 
не е ништо сјебано во xandros, проблемот е што користи постара верзија 
на Xfree па за да имаш кодна табела трба само да да go користиш ова
setxkbmap -layout 'mk' -option grp:switch -option grp:alt_shift_toggle

односно не треба да давасх -layout 'us,mk' пошто англискиот си го зема 
по Default.

Истото ова можеш да го подесиш во /etc/X11/XFree86.config
во секцијата за тастатурата-- 
Regards,
Darko Nikolovski
----------
National Payment Card A.D. - Skopje
Kuzman Josifovski Pitu br.1
1000 Skopje
tel. ++389 2 3293 804
mob. ++389 70 585 218
e-mail: darkon at npk.com.mk
More information about the Ossm-members mailing list