[Ossm-members] Re: Ossm-members Digest, Vol 9, Issue 30

Томислав Марковски herrera at users.sourceforge.net
Tue Jun 15 11:55:41 UTC 2004


> >  во што е подоброа од mozilla, или од Firefox/thunderbvird   
> > комбинација?!?!

Или од evolution/epiphany. Ми се свиѓа кај епифани и фајрфокс, што можеш
да ги повикаш со -n и --new-tab, буташ дифолт гноме браусер, и кликај на
линкови низ сите програми, без хаос од прозорци.

> Во тоа што Firefox i Thunderbird не се интегрирани. Пробај да пратиш мејл  
> преку фирефокс и ќе ти каже mailto not suported. Пробај да отвориш линк од  
> Thundebird ќе ти отвори Firefox во tmp директориум од кој не можеш ниеден  
> линк да проследиш.

Опера користи некој М2, наводно револуционерен клиент за пошта, немав
многу време да го разгледам, иако пристојно изгледа, мада и стариот не
беше лош. Интеграција прелистувач/читач на пошта се разбира дека е
беспрекорна, кога се во ист прозор/продукт.

> Плус пробај да продолжиш со прекинат download (resume) преку Firefox. На  
> мене ниеднаш не ми успеа.
> Плус директно имаш од неа чат на IRC!

Менаџерот за преземања на Опера отсекогаш бил супер. Фајрфокс е за
никаде со тоа безвезното. Нема везе, тука е wget/gwget2.

> > и немој да ми кажеш дека е побрза, пошто тоа е само мала разлика во  
> > брзини, а со оглед на тоа дека ке треба

Значително е побрза. Јас ја симнав верзијата за RedHat 9 (работи супер
на Фјодора 2), и работеше неверојатно брзо, побрзо од Мозила/Фајрфокс во
секој случај (се мисли брзина во интерфејс, многу прозорци, Back/Forward
caching итн., иницијално вчитување на страна е тука некаде).

> > да глеам реклами во горниот десен прозор секогаш коа сурфам, радо би  
> > напавил замена за малта разлика во
> > брзината на отварање на страниците, со функционалноста.

Ех, да беше само горниот десен дел, рекламата е ужасно шарена низ целиот
горен дел. Кога сме кај шаренилото, целата Опера е расшарана до бескрај.
Кога ја користев постарата, симнував некои теми поедноставни. Во секој
случај, не ми се свиѓа што не го следи изгледот на целиот десктоп,
додека Фајрфокс се интегрира во темата (гтк верзијата).


> > П.С. колку што се сеќаам мејл клиентот на операта не беше ништо нарочито  
> > и имаше некои сериозни проблеми (не
> > ми текнува точно што, а и неам појма дали сега е поправено).

М2 (клиентот за пошта) е солиден. Мислам дека дури и ми ги импортира
акаунтите од еволушн.

> Мејл клиентот ги има сите функции како и Thunderbird, spam blocking,  
> contacts... само што е супер интегриран во броусерот.
> >
> > Во секој случај на неслободен софтвер не му треба реклама на оваа листа.

Мислам дека вреди да се види. За 4 мегабајти инсталација, вреди да се
види барем еднаш. Никој не успеал да спакува прелистувач, пошта и сл. во
4 МБ со таков изглед итн итн.


Оценка: 8/10 (губи 1 поен на шаренило, и уште еден што не е слободна)
Инаку, одлично!!!


-- 
Томислав Марковски

10.0 times 0.1 is hardly ever 1.0.

More information about the Ossm-members mailing list