[Ossm-members] M$ vs Linux

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Thu Jun 17 10:45:03 UTC 2004


> И од ваквата битка никој нема да загуби, пошто open source
> сметам дека не може да умре... 

Слободниот софтвер може да умре, тажно но вистинито. Главните непријатели се:
 - патенти на софтверски методи, тоа е како да патентираш решавање на 
математичка задача, но жал е дозволено во USA, а и во Европа може да се 
протне таков режим.
 - неслободен/затворен хардвер, разни DRM технологии кои не можат да се 
користат без non-disclosure договори, или бараат специјални сертификати за 
начинот како работи софтверот.

Да, слободниот софтвер е една голема цивилизациска придобивка, како 
технологија достапна за сите (4-те слободи), туку и како првиот глобален 
успешен феномен кој покажува дека со технологија и комуникации луѓево во 
светот може да се обединат и да направат нешто ок.

Но исто така е и обврска да го зачуваме неговото постоење.


-- 
дамјанMore information about the Ossm-members mailing list