[Ossm-members] AbiWord

Zaklina Gjalevska zaklina at nubsk.edu.mk
Fri May 7 11:57:31 UTC 2004


Darko Nikolovski wrote:

> Новица Наков wrote:
>
>> И кога веќе некој го преведува, си викам дај да го видам што чудо е 
>> тоа abiword. И го пуштам, се старта како муња, си викам вау. Гледам 
>> нашол некои фонтови, (патем  не најдов каде се додаваат нови и 
>> документацијата му е гадна) па си викам дај да куцнам нешто. Куцам 
>> латиница -- океј, alt+shift и куц -- паѓа. Пуштам пак, пак пробувам, 
>> пак паѓа. И колку што гледам нема import/save as за OO.o формат.
>> Е сега abiword вика верзија 1.04. Старо да не е ова? Го најдов на 
>> slackware9 дискот. На 9.1 им текнало од xap во gnome да го стават, а 
>> gnome-то го немам. :)
>>
>>
> Библија старо
>
> новата верзија му е 2.01
> а има и бета на 2.1
>
> Јс дома на стариот лаптоп се обидувам да ја користам 1.06 (ОО ми е 
> премногу спор ко полжав), и во принцип се си работи добро освен 
> кирилицата.
>
> Односно коа ќе се префрлам на кирилица со фонт Verdana ги гледам 
> карактерите само кога куцам во bold-italic. Мада ова ми се случуваше и 
> со ОО на стариот мандрак (но не се случува на ОО на оваа верзија на 
> мандракот, нити пак во gnumeric), така да може заебанцијата да е од 
> оперативниот систем - не сум му посветил доволно време да го испитам.
>
> Фала за инфото дека се наоѓа во  Gnome, пошто ја на лаптопот скоро 
> ништо графичко немам ставено а овој го инсталирав од пакет за RH  и е 
> нешто постара верзија.
>
> Фонтовите би требало да си ги чита од xfs (барем оваа верзија јас што 
> ја имам), и си ги наоѓа сите.
>
> Што се однесува  на подршката за документи, според тоа што го има на 
> сајтот на Abiword треба да има подршка за ОО, како и за МЅ документите.
>
>
>  
>
Последно што може да се прочита на веб-страницата за Abiword е:
Our latest stable release is version *2.0.6*.
Our latest development release is version *2.1.2

*На Mandrake 9.2 имам верзија 2.0.0 која има поддршка за ОО и МЅ 
документите (проверено!). Само што понекогаш ми се случува при отворање 
на sxw документи Abiword-от да тресне. Пријавив за тоа на Abisource, па 
сега ќе видиме што ќе кажат од таму. А дека е брз, брз е ;)
More information about the Ossm-members mailing list