RE: [Ossm-members] Сигурност

Filip Risteski filip_risteski at mt.net.mk
Fri Nov 19 22:11:01 UTC 2004


>Linux има многу подобра сигуруносна архитектура од windows-от, а да не >збориме што и понатаму се подобрува (SE linux, CPRM и сл.) ... меѓутоа >луѓето 
>генерално не го рабираат прашањето на сигурност, и да му кажеш на некого 
>„инсталирај Linux и не мора да размислуваш за сигурност“ е мнооогу лошо, 
>затоа што после тоа пак ќе ги игнорира сите security issues.

>Тоа се презентирало отсекогаш. И се кажувало во списанија, се објавувало на >сајтови и што уште не...

>Неподдршката на игри, пак, се должи на недоволната распространетост на >Линукс како десктоп оперативен систем. Q3, UT2004 го кршат мразот.
>Работите можат да одат само на подобро во иднина.

Кога се спомнува Линукс меѓу луѓето, кои што користат компјутери и имаат некакви познавања за софтвер и хардвер, секогаш се вели дека Линуксот е за хакери, и колку такви приказни за мали деца сум изнаслушал. Ме праша еднаш еден како е да имаш Линукс? Командите се задаваат како ДОС? Што е тоа Линукс знаеме само ние и мал број на луѓе околу нас. 

Од друга страна компјутерските списанија се катастрофално лоши, и не можеме да се надеваме на презентација на Линукс во нив како алтернатива за Виндоус. Не знам како стои финансиски оваа организација, но зошто да не се направи некое квалитетно списание, чија главна тема ќе биде Слободен Софтвер, со многу објаснувања за Линукс, каде може да се најде, па нешто за нашата организација итн.? Подобар начин за едукација и промоција не може да биде. 

А за финансиски средства може да се побараат од некои спонзорства или сл.

Поздрав
Филип


More information about the Ossm-members mailing list