[Ossm-members] Сигурност

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Mon Nov 22 16:31:22 UTC 2004


> >> Linux има многу подобра сигуруносна архитектура од windows-от, а да
> >> не >збориме што и понатаму се подобрува (SE linux, CPRM и сл.) ...
> >> меѓутоа >луѓето генерално не го рабираат прашањето на сигурност, и
> >> да му кажеш на некого „инсталирај Linux и не мора да размислуваш за
> >> сигурност“ е мнооогу лошо, затоа што после тоа пак ќе ги игнорира
> >> сите security issues.
>
> Што и фали на сигурносната архитектура на windows-от? Што се мене тиче
> Windows 2000 е феноменален во тој поглед.

тогаш можеби знаеш нешто што јас незнам...
што се мене тиче, сигурноста на windows-ите е срање, а нешто помалку срање е 
кај Linux, па нешто подобро од тоа е OpenBSD... mainstream компјутерската 
индустрија е сеуште далеку од создавање на вистински сигурни системи.

Инаку конкретно за windows-от, главни придонеситeли за неговата несигурност:
комплексност на системот, не постоење на peer-review, развој прилично 
игнорантен према прашањата на сигурност и на крај лоши default подесувања.

не знам до кога важеше ова, но пробај, како обичен user асоцирај ги .txt 
датотеките да се отвараат со c:\myexplooit.bat ... следниот пат кога 
администраторот ќе отвори .txt датотека... you're in... its that simple.-- 
дамјан

            The dark ages were caused by the Y1K problem.More information about the Ossm-members mailing list