[Ossm-members] Re: Сигурност

Arangel Angov ufo at linux.net.mk
Mon Nov 22 22:51:13 UTC 2004


Viktor Vojnovski wrote:

> К: И плус се руши на секои 10 минути.
> ОС: ТРОЛ! Ако не ти се свиѓа земи напиши печ...


Не би одел толку далеку со примерот пошто е претерано малце.

> Иако најверојатно не звучам така, на листава сум оти мислам дека 
> отворените лиценци се д веј ту гоу. Битно е да се сфати дека не е се 
> така розово во опенсорс светот (види погоре) и внимателно да се 
> потенцираат добрите елементи, а во исто време да се супресираат лошите.
> И затоа што сакам да бидам информиран за сето она што се случува во 
> ОССМ, и можеби да најдам некое поле каде што би можел да помогнам.
> И да, околу новите луѓе и запознавањето :) http://twins.ii.edu.mk/viktor


Сфаќам што сакаш да кажеш но на оваа листа сме поради слободниот 
софтвер, поради негово распространување, подобрување, локализирање, 
развивање итн. така да дали Виндоус бил подобар или посигурен од 
гну/линукс воопшто не треба да биде тема на разговор, без разлика, тој 
ОС не е слободен софтвер и не не интересира. Гледаме што може да се 
направи со тоа што ни е на располагање, и гледаме како можеме да го 
подобриме тоа за да ги задоволи нашите потреби.

Што се однесува до ова другово, околу помагањето, секогаш можеш да 
помогнеш при локализација на гном, кде, мендрејк, федора, мозила или 
оупенофис. За проектите поврзани со развој на софтвер можеш да се 
обратиш кај Томе или кај Ристе (тие се луѓето што се поактивни развивачи 
во оваа средина) и да ги прашаш на што работат и дали им е потребна 
помош. Секако, секогаш можеш да започнеш и твој проект за развој на 
софтвер. :) Сеуште останува и проблемот со изнаоѓање на решение за живо 
федора цд, така да ако имаш било какви идеи или сугестии слободно напиши ги.

Поздрав.
ufoMore information about the Ossm-members mailing list