[Ossm-members] Сигурност

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Tue Nov 23 23:57:54 UTC 2004


> |може... btw поимот „сегменти“ обично не се користи во Linux терминологија
> |пошто Linux-от исклучиво користи страници (page), меѓутоа претпоставувам
> | на тоа мислеше.
>
> Не мислев на тоа. Сегментирањето на меморијата е едно а страничењето е
> друго. Во зависност од контролните регистри на процесорот (CR0-7) се мести
> конфигурацијата во која ќе работи процесорот(флет модел на сегментирање,
> мулти-сегментен модел, дали да има страничење, колкава ќе биде големината
> на страниците 2КБ, 4КБ или дури 4МБ страници).
> Хиерархиски гледано страничењето(paging) е под сегментирањето т.е.
> во еден сегмент има повеќе страници).

У право си, 
има четири сегменти во Linux-x86:
kernel-data, kernel-text, user-data, user-text...

меѓутоа не многу се користи од опциите за сегменти, пошто многу други 
архитектури немаат таков режим... сите заштити изгледа се базираат на 
заштитата на страници, пошто тој концепт е сличен на повеќето архитектури.

види го ова на пр. 
http://mail.nl.linux.org/kernelnewbies/2002-06/msg00145.html
>>>
Linux is based on a flat memory model, not a segmented
memory model. This is true on all architectures, I believe.
On x86, the code and data segments are set up at boot
time, and their only purpose is to allow the kernel
to completely ignore the x86 segmentation scheme
thereafter.

Any distinction between code and data is enforced
at the page level, not at the segment level.
<<<

> Исто и во табелата со страници за секоја страница се чуваат привилегиите
> со акцес (е тука се води само евиденција за RO или RW)

еве ги flag-овите што ги има x86 
http://www.informit.com/articles/article.asp?p=336868&seqNum=2


-- 
дамјан

           Loose bits sink chips.More information about the Ossm-members mailing list