[Ossm-members] Сигурност

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Wed Nov 24 00:05:20 UTC 2004


> > > Инаку ме интересира една друга работа. Со SP2 за WinXP излезе
> > > дополнителна заштита (не ми текнува како се викаше) која функционира
> > > само кај 64 битниот Атлон и кај некои серверски прескапи процесори.

> со оглед дека скоро секоја CPU архитектура - освен x86 - ја има таа NX
> можност од секогаш... да linux-от има подшка за NX flag-от.

само што проверив низ кодот, во 2.6.9 ја има подршката за NX, дури и кога 
кернелот е 32-bit-ен, но треба да се одбере една опција во кернелот 
CONFIG_HIGHMEM64G=y.


-- 
дамјан

            Yes, I've heard of "decaf." What's your point?More information about the Ossm-members mailing list