[Ossm-members] модем

KNaum knaum666 at on.net.mk
Sat Nov 27 23:28:21 UTC 2004


Дамјан wrote:

>КНаум, 
>твојот проблем е дека некогаш модемот работи, некогаш не, така?
>
>Во Linux е прилично лесно детерминистички да утврдиме зошто нешто такво се 
>случува, бидејќи лесно можеме да ја утврдиме состојбата на системот и во 
>едната и во другата ситуација.
>
>Состојбата на системот ја утврдуваат на пр. модулите кои се вчитани (lsmod), 
>процесите кои се стартани (ps ax) и сл.
>
>Значи, спореди ги тие две ситуации и види кои се разликите во нивните 
>состојби. Ако модулот за модемот не е вчитан, ќе треба да видиш зашто не е. 
>Ако тоа програмчето што мора да се старта не е стартано и тоа е проблем, што 
>треба да го решиш.
>
>step-by-step
>
>Ај сега кажи до каде си стигнал.
>
>  
>
Проблемот ми е што после секое бутирање морам повторно да го инсталирам 
драјверот бидејќи kppp ми кажува дека неможе да го отвори /dev/modem. 
Според lsmod модулите се вчитуваат при бутирање. Истото ми се случува и 
со драјверите за графичката(Inno3D GeForce2).
Кога ќе ги инсталирам го стартувам иксот и супер си оди. Е ама кога ќе 
ребутирам иксот не се стартува. Ми кажува нешто вака:
Cannot initialize nvidia modules
screen(s) found but non usable

-- 
Come on my brother of the north
there is no turning back
your faith is to go forth
reality no more
fullfill your destiny
attain the final goal
and join eternity.
More information about the Ossm-members mailing list