[Ossm-members] модем

Зоран Димовски decata at mt.net.mk
Sun Nov 28 16:11:15 UTC 2004


KNaum wrote:

> Дамјан wrote:
>
>> КНаум, твојот проблем е дека некогаш модемот работи, некогаш не, така?
>>
>> Во Linux е прилично лесно детерминистички да утврдиме зошто нешто 
>> такво се случува, бидејќи лесно можеме да ја утврдиме состојбата на 
>> системот и во едната и во другата ситуација.
>>
>> Состојбата на системот ја утврдуваат на пр. модулите кои се вчитани 
>> (lsmod), процесите кои се стартани (ps ax) и сл.
>>
>> Значи, спореди ги тие две ситуации и види кои се разликите во нивните 
>> состојби. Ако модулот за модемот не е вчитан, ќе треба да видиш зашто 
>> не е. Ако тоа програмчето што мора да се старта не е стартано и тоа е 
>> проблем, што треба да го решиш.
>>
>> step-by-step
>>
>> Ај сега кажи до каде си стигнал.
>>
>> 
>>
> Проблемот ми е што после секое бутирање морам повторно да го 
> инсталирам драјверот бидејќи kppp ми кажува дека неможе да го отвори 
> /dev/modem. Според lsmod модулите се вчитуваат при бутирање.

За ова сеуште не сум сигурен како може да се реши.

> Истото ми се случува и со драјверите за графичката(Inno3D GeForce2).
> Кога ќе ги инсталирам го стартувам иксот и супер си оди. Е ама кога ќе 
> ребутирам иксот не се стартува. Ми кажува нешто вака:
> Cannot initialize nvidia modules
> screen(s) found but non usable
>
Е сега дали имаш Mandrake 10.1 Community? Ако е е тој има нешто што 
треба да се среди. Ако ја имаш оваа верзија на Мандрак кажи да ти пишам 
подетално.
Доколку веќе X се подига и при секое рестартирање не се подига мислам 
дека знам што е, па пробај вака:
 
во /etc/modules.conf додај го следново
     alias nvidia /dev/nvidia*

во /etc/X11/XF86config додај го следново во делот Device
     NvAGP "1"
     или пак само место еден 0.

Ова за во modules.conf може да го пробаш и за модемот.

Поздрав Зоки.
     


More information about the Ossm-members mailing list