[Ossm-members] модем

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Tue Nov 30 18:29:44 UTC 2004


> >Состојбата на системот ја утврдуваат на пр. модулите кои се вчитани
> > (lsmod), процесите кои се стартани (ps ax) и сл.
> >
> >Значи, спореди ги тие две ситуации и види кои се разликите во нивните
> >состојби. Ако модулот за модемот не е вчитан, ќе треба да видиш зашто не
> > е. Ако тоа програмчето што мора да се старта не е стартано и тоа е
> > проблем, што треба да го решиш.

> Проблемот ми е што после секое бутирање морам повторно да го инсталирам
> драјверот бидејќи kppp ми кажува дека неможе да го отвори /dev/modem.
> Според lsmod модулите се вчитуваат при бутирање. 

<rant>зашто не сакаш да ти се помогне?</rant>

1. колку знам (немам таков модем па можда и не знам), за да работат тие 
драјвери за модемот треба да биде стартано и едно програмче... hcfнешто или 
сл. Стартано ли е? провери после инсталација и после reboot?

2. што е кај тебе /dev/modem? во документацијата за драјверот за модемот 
пишува кој /dev/ttyнешто e. можеш тој device да го link-уваш како /dev/modem 
или да го подесиш тој device во kppp.

> Истото ми се случува и со драјверите за графичката(Inno3D GeForce2).
> Кога ќе ги инсталирам го стартувам иксот и супер си оди. Е ама кога ќе
> ребутирам иксот не се стартува. Ми кажува нешто вака:
> Cannot initialize nvidia modules
> screen(s) found but non usable

не ти е вчитан nvidia модулот.

-- 
дамјан

           Intel: where Quality is job number 0.9998782345!More information about the Ossm-members mailing list