[Ossm-members] Re: Locale и OSS во Slack 10 (xkb)

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Fri Oct 8 20:15:36 UTC 2004


> И те молам ако не ти е тешко кажи како направи менито од к-панелот на
> лаптопот да се пали ако го стиснеш lwin (демек како во windows)?

Интересно прашање... иако ова ми е исто подесено на лаптоп и на PC-то, и ги 
имам мање више истите верзии на програмите (X, кде) не ми функцинира исто на 
двата компјутера... најверојатно кај мене е грешката, т.е. сум превидел 
некоја опција, ама баш не ми текнува која ?!?

Значи, ова го имам во xorg.conf:
...
Section "InputDevice"
    Identifier "Keyboard0"
    Driver   "keyboard"
    Option   "XkbRules" "xorg"
    Option   "XkbModel" "pc105"
    Option   "XkbLayout" "us"
EndSection
...
мислам дека она pc105 е најбитното, уствари.
...
<чекај малку>
...

после мала анализа со xev... X-от е исто подесен на двата компјутера, тоа е 
затоа што со xev добивам ист резултат на двата кога KDE не го користам (т.е. 
во .xinitrc имам само "exec xterm" - одлично за debug-ирање)...

Значи нешто во KDE-то на лаптопот е подесено да се понаша така...
<ALT_F1> ... login as guest ... startx :1 ....

аха, прво мора да се старта таа командата setxkbmap, и тоа изгледа мора да се 
старта пред KDE-то, т.е. од .xprofile/.xinitrc.
Во kxkb мора да бидат исклучени сите опции (провери два пати!).
Сега исклучи го KDE-то и пак вклучи го.
После тоа, види во "Regional&Accessibilty -> Keyboard Shortcuts", третиот TAB 
треба да пишува:
Modifier  X11-Mod
Win    mod4

ако пишува Win none, не е добро. провери ги чекорите од горе... ако треба 
направи нов account.

Ако тоа е во ред, на првиот TAB од "Keyboard Shortcuts", избери 
Windows scheme (with win key).
Пак исклучи го KDE-то и вклучи го.
Сега би требало да работи.

> Неможам во "Тастатурни кратенки" никаде да најдам таква кратенка. А и плус
> ако на било која кратенка сакам да го ставам lwin копчето ми бара
> дополнително копче (Win+nesto)?

Тоа е нормалниот X behaviour, кога win копчето е modifier (исто како ctrl, 
shift, alt и сл)... со xev го гледаш како Super_L... 

KDE-то прави некоја перверзија (кога ќе ја направиш горната процедура), така 
да win-копчето да работи и како само копче и како modifier... во xev ќе го 
гледаш како нешто чудно.


-- 
дамјан

       The best things in life are free, but the
        expensive ones are still worth a look.More information about the Ossm-members mailing list