[Ossm-members] Re: Ossm-members Digest, Vol 13, Issue 14

Vladimir Stefanov vladoboss at mt.net.mk
Sun Oct 10 00:06:52 UTC 2004


>
> ------------------------------------------------------------------------
>
> Subject:
> Re: [Ossm-members] Locale и OSS во Slack 10
> From:
> Дамјан <penguinista at mail.net.mk>
> Date:
> Fri, 8 Oct 2004 15:23:45 +0200
> To:
> ossm-members at hedona.on.net.mk
>
> To:
> ossm-members at hedona.on.net.mk
>
>
>1. треба да го имаш инсталирано glibc-i18n пакетот.
>после имаш два начини да го подесиш locale-to :)
>
>* 1.1 така што ќе важи за сите user-и на компјутерот:
> го едитираш фајлот /etc/profile.d/lang.sh, и негде шестата линија ја менуваш 
>така да пишува:
>export LANG=mk_MK.UTF-8
>
>* 1.2 да важи само за тебе (по-препорачливо, /home се backup-ира и не се 
>upgrade-ува):
> го едитираш фајлот ~/.profile (ако не постои го креираш)(~ е скратеница за 
>твојот $HOME, на пр. во мојот случај /home/damjan), и ја ставаш/додаваш 
>линијата:
>export LANG=mk_MK.UTF-8
>(btw ако имаш ~/.bash_profile преименувај го во ~/.profile, па после едитирај 
>го)
>
>  
>
Јок. Го инсталирав glibc-i18n пакетот, креирав ~/.profile и го ставив 
редот. Ги копирав сите .мо датотеки од македонскиот превод на KDE во 
/usr/share/locale/mk/LC_MESSAGE и за секој случај во 
-||-/mk_MK/LC_MESSAGES и пак не ми ги дава апликациите на македонски.

За фонтови во тастатурата и utf-8 проработија.

>>2. Како на Slack 10 да му кажам да користи OSS наместо ALSA? Ми треба за
>>Doom3 бидејки играта нема подршка за ALSA и нема звук, а се игра
>>ненормално добро, за разлика од под Mandrake.
>>    
>>
>
>ALSA има OSS емулација, така да нема потреба да исклучиш ALSA. Плус OSS 
>емулацијата е уклучена по default.
>
>Toa што немаш звук е поради, или:
>* не си го исклучил mute-от (alsamixer; подесуваш; alsactl store)
>* OSS не подржува повеќе од една апликација да ти ја користи звучната, така да 
>ако имаш уклучено artsd, esd или било што што пушта звук исклучи ги 
>(killall artsd; killall esd; ...).
>  
>
Јок. Се ми е подесено, имам звук на сите апликации, arstd ми е исклучен 
ама во Doom3 ми вика:

WARNING: failed to open sound device '/dev/dsp': Permission denied

WARNING: sound subsystem disabled

Шо е работата?????

More information about the Ossm-members mailing list