[Ossm-members] Re: Ossm-members Digest, Vol 13, Issue 14

Georgi Stanojevski georgis at unet.com.mk
Sun Oct 10 01:16:39 UTC 2004


На 10 окт 2004 (недела), Vladimir Stefanov напиша:

> Јок. Се ми е подесено, имам звук на сите апликации, arstd ми е исклучен 
> ама во Doom3 ми вика:
> 
> WARNING: failed to open sound device '/dev/dsp': Permission denied
> 
> Шо е работата?????

"Permission denied" на што асоцира? Ваљда на пермисии(или соодветен
превод). :)

ls -l /dev/dsp што ти кажува?

Мене ми кажува: 
/dev/dsp -> sound/dsp

После види што ти кажува 
ls -l /dev/sound/dsp
crw-rw--w-  1 root audio 

Јузерот треба да биде или рут или во аудио групата или на /dev/sound/dsp дa
му ставиш chmod o+rw /dev/sound/dsp.

-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS! 
No patches, no root exploits for 21 years.



More information about the Ossm-members mailing list